Over de kloten van Herman van Veen

Dubbele gevoelens worden opgeroepen bij de reportage in Vrij Nederland over ‘volhardende vrouwen’ die pedofielen het leven zuur maken. Ze doen dat nameljk met een zo’n verbetenheid, dat je van de weeromstuit sympathie krijgt voor de muziekleraar die 25 jaar geleden voor ontucht met minderjarigen is veroordeeld en nog steeds...

Gijs Zandbergen

De Groene Amsterdammer heeft het ook over de RAF, maar richt zich meer op de speelfilm die de bron van alle belangstelling is. Erg positief is De Groene niet over Der Baader Meinhof Komplex. Het zou een pief-paf-poeffilm zijn geworden, met weliswaar kloppende details, maar een zielloos plot en geen ruimte voor discussie. Die ruimte neemt De Groene wel bij de stukken over koningin Juliana, prins Bernhard en dr. Cees Fasseur. Het blad is niet onverdeeld enthousiast over de historicus. Boven het profiel staat ‘Oranjeklant’. Dan weet je al welke kant het stuk op gaat.

Daar moet je bij het omslagverhaal van HP/De Tijd naar raden. Dat heet namelijk ‘Obama in de polder’. HP/De Tijd vraagt zich af wat er zou gebeuren als Obama president van Nederland was geworden. Mogelijk hetzelfde als wat in Amerika zou gebeuren als Balkenende daar president was geworden. Daarom gauw door naar clown/musicus/poëet/zanger en nog veel meer, Herman van Veen (63). Hij wordt nog wakker zonder ‘een onderbroek vol stront’ en zijn ‘kloten zijn nog niet van karton’. Dat stemt hem tevreden, net als de 32 duizend kaarten die al zijn verkocht voor zijn optredens in Carré.

In Elsevier maakt hoofdredacteur Arendo Joustra zich boos over het feit dat dronkenschap voor de rechter als excuus wordt gebruikt bij zaken met een dodelijke afloop. Jammer dat al die voorlichting tegen alcohol niet helpt, schrijft hij. We moeten maar hopen dat de voorlichting verderop in Elseviers Wijngids wel helpt, met name voor degenen die wijn van onder een tientje willen kopen.

Onthullend is het artikel over de Nederlandse ambassades. Qua bevolkingsomvang is Nederland het 59ste land ter wereld. Maar op de ambassadelijst nemen we de zevende plaats in. Voor die rijkdom bestaan allerlei verklaringen (ontwikkelingshulp, gedetineerden), maar het einde van de gouden tijden nadert. Minister Verhagen heeft al gewaarschuwd dat het best wat soberder kan.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden