Over Bettie Serveert en de bekende naamgever

Wie zijn de auteurs? Scholten werkte voorheen bij dagblad Trouw en is nu freelancejournaliste voor onder meer Tennis Magazine. Van Cuilenborg is de sport-anchorman van tv-zender SBS 6....

Mark Misérus

Die hebben dus gezellig een boek geschreven, samen aan de keukentafel. Of het gezellig is geweest, valt te betwijfelen. Van Cuilenborg ‘bedankt’ niet voor niets Cees (zijn vader) voor het lumineuze idee samen een boek te schrijven. ‘Het kostte ons bijna het huwelijk.’

Wat is de eerste aanblik van het boek? Mooi. Luxe. Royaal. De vormgeving oogt fraai, het niet erg handzame geheel (352 pagina’s) is gelardeerd met paginagrote foto’s en wordt omgeven door een stevige cassette die het boek beschermt tegen vieze kindervingers en dwarrelend stof. Maar dat mag ook wel voor een aanschafprijs die de veertig euro nadert.

Wie bepaalde wie die twaalf tennissers zijn? De auteurs hanteerden een aantal selectiecriteria: de hoogste ranking in het enkelspel, het aantal gewonnen titels, en de beste resultaten op de Grand Slams. Okker, Stöve en de enige twee Grand Slamwinnaars Bouman en Krajicek waren onomstreden. Timmer, Van Swol, Haarhuis, Siemerink, Eltingh, Schultz, Schalken en Verkerk kregen de voorkeur boven bijvoorbeeld Bollegraf, De Mos, Koevermans, Oremans en Sluiter. Die keuzes mogen worden betwist, aldus de auteurs.

Hebben de auteurs veel mensen gesproken? Zo’n beetje iedereen die iets had te zeggen over de tennisser(s) in kwestie, komt aan het woord. Het leidt jammer genoeg menigmaal tot een aaneenschakeling van citaten én tot gemiste kansen. Er had bijvoorbeeld dieper kunnen worden ingegaan op de tijd waarin heel het land zich tegen Martin Verkerk aanbemoeide na zijn verloren finale in Parijs. De zin dat de verkoopster van een tankstation hem geen ijsje verkoopt, omdat hij daar dik van zou worden, vraagt om meer.

Komen we dingen te weten die we nog niet wisten? Weinig. De hoofdstukjes waarmee elke speler wordt ingeleid, zijn het aardigst. De zus van Sjeng Schalken vertelt over de wijze waarop de tennisser omging met de dood van zijn broer, de band Bettie Serveert onthult hoe er werd geprofiteerd van het succes van naamgever Betty Stöve. Fijn om te lezen is ook de zoektocht naar het racket waarmee Krajicek de Wimbledonfinale van 1996 won.

Meer onthullingen zijn er niet, ook doordat er al zo veel is geschreven over de successen van de tennissers door de jaren heen. Het boek wordt dan ook vooral gedragen door de talrijke illustraties (de notitievelletjes waarop Sjeng Schalken zichzelf moed inpraat, de jeugdfoto’s van Brenda Schultz) en minder door de tekstuele inhoud. Dat is geen ramp als je graag plaatjes kijkt en daar best vier tientjes voor over hebt.

Mark Misérus

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden