Over anarchisme en huiselijk geluk

Theatergroep Carver bestaat al vier jaar niet meer. In 2013 nam de groep groots afscheid met een remake van hun legendarische Café Lehmitz. Sindsdien heb ik Carver niet gemist en misschien had ik er wel nooit meer aan gedacht als ze dit seizoen niet opeens een nieuwe titel aankondigden: Zwaar Metaal. Een absurdistische komedie, gemaakt met medewerking van schrijfster Maria Goos. Zaterdag was de première.

null Beeld Mieke Struik
Beeld Mieke Struik

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dien je dan te zeggen. Oftewel: kunstenaars kunnen nou eenmaal niets anders dan kunst maken. Dus toen Beppie Melissen en Leny Breederveld (vaste kern van Carver) tijdens hun vele gesprekken met Joke Tjalsma en Raymonde de Kuyper (vaste gasten bij Carver) het leven na Carver doornamen, was het onvermijdelijk dat iemand op een zeker punt zou zeggen: moeten we hier geen voorstelling over maken?

Zwaar Metaal gaat over een rockband die bestaat uit vier vrouwen. Zestigers alweer, veertig jaar in het vak. De band verkeert in een identiteitscrisis. Het vuur lijkt wel zo'n beetje gedoofd. In hun viergesprek gaat het over de vraag wanneer kunstenaarsroeping gewoon werk is geworden. Hoe valt anarchisme te rijmen met huiselijk geluk? Ook wordt er gebabbeld over eten, mannen en onbegrijpelijke songteksten, momenten waarop de actrices hun meesterlijke komische timing kunnen tonen.

Zwaar metaal

Tekst Maria Goos,
door Theatergroep Carver,
regie Eva Line de Boer. Toneelschuur, Haarlem, 18/3. Tournee t/m 30/6.

De tekst (Van Goos en uit improvisaties) staat bol van de grappige zinnetjes. 'De schepping weet zich geen raad met ons', zegt Melissen, die niet wil horen van stoppen. De Kuyper klaagt dat haar geheugen haar steeds meer in de steek laat. Tot drie keer toe vertelt ze dezelfde anekdote over toen ze haar tandenborstel niet meer uit kreeg. Rock 'n' roll!

Zaten we te wachten op deze nieuwe Carver? Nou, nee. Is het leuk? Nee, het is hilarisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden