Ovatie voor nieuw album Leonard Cohen (bijna 80)

Leonard Cohen presenteerde dinsdagavond in Londen zijn nieuwe album Popular Problems. Zo'n 120 journalisten luisterden naar de kwieke Canadees. 'Heerlijk, ik ga weer roken.'

Beeld afp

In het statige pand van de Canadese High Commission aan Grosvenor Square gaf de bijna 80-jarige zanger aan nog lang niet uitgewerkt te zijn. Popular Problems, zijn dertiende studio-album verschijnt tweeënhalf jaar na Old Ideas. Voor zijn doen betrekkelijk snel, en Cohen is zelfs al weer vergevorderd met een nieuwe plaat. 'We zijn al halverwege', meldde hij. Na Old Ideas en Popular Problems 'lijkt Unpopular Solutions me een goede titel'.

Het grapje was typerend voor het half uurtje dat Cohen de tijd nam voor vragen. Met fiere tred, hoed in de handen, was hij het zaaltje ingelopen, had zich minzaam lachend een staande ovatie doen welgevallen, om al snel weer te vertrekken.

'Ik blijf niet hier naar de plaat luisteren, dus u kunt me rustig uitlachen. Ik zie u over 36 minuten weer terug.' Maar onmiskenbaar trots neemt hij na de luistersessie vervolgens een tweede staande ovatie in ontvangst, en licht een en ander toe.

Zo was het niet bewust maar toch 'onvermijdelijk' dat in een aantal liedjes conflicten en oorlogssituaties worden aangestipt. 'Natuurlijk reflecteert deze plaat de toestand in de wereld, daar kon ik niet omheen.' De stemming erop noemt hij er een van 'wanhoop en melancholie'.

Maar op een politiek statement valt Cohen, ook nu weer niet te betrappen. Hij noemt zich een 'trotse patriot' en prijst Canada voor de gastvrijheid waarmee zijn uit Europa gevluchte ouders destijds werden onthaald.

Een beetje zorgen maakt hij zich, zoals volgens hem alle Canadezen, over zijn buurland de Verenigde Staten: 'We kijken naar Amerika zoals vrouwen naar mannen kijken. Op onze hoede.'

Maar ondanks de zorgwekkende situatie in de wereld benadrukt Cohen dat hij een tevreden mens is. Het uitgebreide toeren de laatste jaren is hem goed bevallen. Diverse keren reisde hij de wereld over, om in hallen en stadions concerten van ruim drie uur te geven. En hoewel hij in geen directe toezegging geeft, is het aannemelijk dat hij weer gaat toeren. 'Ik hou erg van het leven on the road. Het gaat me makkelijker af dan het burgermansleven. Het geeft me het fijne gevoel deel uit te maken van een motorclub.'

En dan is er Cohens 80ste verjaardag, aanstaande zondag. De zanger liet zich al eens ontvallen naar deze dag uit te kijken omdat hij dan het roken gaat hervatten, een gewoonte die hij vijftien jaar geleden afzwoor, na vijftig jaar.

'Heerlijk, ik denk er doorlopend aan. Alleen, waar mag ik roken? Het kan bijna nergens meer.'

Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden