Oudste zoon Murdoch terug in top bedrijf vader

Mediamagnaat Rupert Murdoch heeft zijn oudste zoon Lachlan weer een hoge positie gegeven in zijn eigen mediaconcern. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

Redactie
Rupert Murdoch (M) met zijn twee zoons Lachlan (L) en James (R). Beeld getty
Rupert Murdoch (M) met zijn twee zoons Lachlan (L) en James (R).Beeld getty

Lachlan gaat aan de slag als niet-uitvoerend medevoorzitter van de twee divisies News Corp en 21st Century Fox. Daarmee keert de 42-jarige Lachlan na jarenlange afwezigheid weer terug in het hoogste management van het bedrijf van zijn vader. In 2005 trad hij nog af als plaatsvervangend operationeel directeur van News Corp vanwege onenigheid met zijn vader en belangrijke medewerkers. Lachlan richtte vervolgens zijn eigen investeringsmaatschappij op, maar bleef als directeur verbonden aan zijn vaders bedrijf.

De 41-jarige James, de andere zoon van Rupert Murdoch, is benoemd tot operationeel mededirecteur van 21st Century Fox, het moederbedrijf van filmmaatschappij 20th Century Fox en tv-zender Fox. Hij trad in 2011 nog af als directeur van de Britse krantendivisie van News Corp en als voorzitter van de Britse betaalzender BSkyB vanwege het afluisterschandaal.

Het bedrijf van de 83-jarige Rupert Murdoch werd vorig jaar in twee delen gesplitst. De divisie News Corp is onder meer het moederbedrijf van kranten als The New York Post, The Wall Street Journal en de financiële nieuwsdienst Dow Jones. Aandeelhouders hadden aangedrongen op de splitsing van News Corp in een sterk groeiende film- en televisietak en de veel trager groeiende divisie die kranten en boeken uitgeeft.

De benoeming van Lachlan wordt gezien als een opmaat voor het overdragen van de macht van Rupert Murdoch bij het media-imperium aan zijn oudste zoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden