Architectuur

Oudste (en lastigste) wolkenkrabber van Den Haag weer als nieuw

Na elf jaar leegstand is de eerste wolkenkrabber van Den Haag weer in zijn oude glorie hersteld. Met zijn driehoekige grondplan van 16 bij 16 bij 16 meter is de Toren van Oud een even markant als onmogelijk gebouw.

Bart Dirks
De Toren van Oud in Den Haag. Beeld Bart Dirks
De Toren van Oud in Den Haag.Beeld Bart Dirks

De toren werd deze week geopend door de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Het gebouw is nu een ‘short stay’-appartementencomplex voor studenten en expats, een bevolkingsgroep waarmee het chique Haagse Statenkwartier al aardig bekend is. De toren is bedoeld voor bewoning tot zes maanden. De huurders krijgen een volledig ingericht appartement, met meubels, bestek en schoon beddengoed.

De Toren van Oud is vernoemd naar architect Jacobus J.P. Oud (1890-1963). Hij maakte deel uit van kunststroming De Stijl en was een pionier van het Nieuwe Bouwen. Oud ontwierp ook het Congresgebouw en het Nationaal Monument op de Dam. Hij overleed twee jaar voor de oplevering; zijn zoon Hans maakte de toren af.

Geen succes

De ‘wolkenkrabber’ kent een moeizame geschiedenis. Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als hotel naast het Nederlands Congresgebouw (tegenwoordig World Forum). Beursstandhouders zouden de toren als hotel annex kantoor kunnen gebruiken. Maar door de komst van het Bel Air-hotel (nu Marriott) werd het geen succes.

In de jaren negentig werd de toren verbouwd tot kantoren- en appartementencomplex, maar een woningcorporatie wist het pand evenmin rendabel te krijgen. De studenten die er sinds 2004 antikraak gingen wonen, moesten in 2010 vertrekken omdat de liften werden afgekeurd.

Investeerders zagen geen mogelijkheden voor exploitatie, en zo verpauperde de toren. In 2017 ontfermde zich alsnog een projectontwikkelaar over de wolkenkrabber. Doordat het gebouw werd aangesloten op stadsverwarming, konden grote buizen worden weggehaald. Daardoor zijn de appartementen ruimer en luxer van opzet.

Internationale zone

De herontwikkeling van de toren was een sinecure, omdat hij midden in de Internationale Zone van Den Haag staat. De toren staat pal naast Europol, het Joegoslaviëtribunaal en het OPCW, het VN-agentschap dat toeziet op het verbod op chemische wapens. Die gebouwen kennen strenge veiligheidsmaatregelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden