Ouderwetse portofoon blijft courant
Grappig hoe een archaïsch apparaat als de portofoon - ofwel walkie-talkie - hardnekkig zijn functie behoudt. De mobiele telefoons zijn alomtegenwoordig, maar de portofoon hebben ze niet kunnen verdringen....
Integendeel zelfs. De walkie-talkie is in opmars. Niet alleenbedrijfshulpverleners, reddingswerkers en paramilitairen lopen ermee rond.Het stoere apparaat is ook hartstikke hip en handig in skigebieden. Skiërsdie contact willen houden op de piste, bellen met het oog op de hoge kostenliever niet met hun gsm.
Henk de Haan, eigenaar van communicatiespeciaalzaak Elopta in Amsterdamwaarschuwt wel voor te hoge verwachtingen. 'Communiceren van de top van deberg naar het dal of omgekeerd is geen enkel probleem. Maar als er een bergtussenzit, kun je het vergeten.'
Ondanks die beperkingen is de portofoon in bepaalde omstandighedenonmisbaar. De draagbare telefoons werken via een radiofrequentie, waardoorje geen nummers hoeft te draaien, maar direct - en gratis - contact hebtmet de andere portofoongebruikers. Iedereen kan meteen meeluisteren, watzowel een voordeel als een nadeel kan zijn. De portofoons zijn nietgevoelig voor calamiteiten als het uitvallen van het stroomnet (mits debatterijen goed zijn opgeladen) en dat kun je van de gsm niet zeggen.
De Canadese uitvinder van de walkie-talkie, Donald Hings maakte deeerste portofoon in 1937. Hij werkte destijds voor een mijnbouwbedrijf datgeologen op expeditie stuurde in het geïsoleerde noorden van Canada. Bijhet uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de walkie-talkie op groteschaal geproduceerd en ingezet om de nazi's te slim af te zijn.
Aan een journalist die zich afvroeg waarvoor het apparaat diende,antwoordde Hings dat je er gelijktijdig mee kon wandelen (walk) en praten(talk).
Hings eiste nooit het geestelijk eigendom van de walkie-talkie op.Motorola deed dat wel, terwijl het apparaat dat deze firma in het begin vande jaren dertig bouwde alleen in staat was morsetekens over te brengen.
Portofoons zijn in al die jaren met sprongen vooruitgegaan. Tijdens deTweede Wereldoorlog waren het nog logge apparaten die continu reutelden.De huidige walkie-talkies zijn veel handzamer en uitgerust met diversetechnische voorzieningen zoals een squelch, die het gekraak en gepiepvoorkomt.
Ook mobiele telefoons zijn steeds vaker voorzien van een ingebouwdewalkie-talkie. Deze functie wordt push-to-talk genoemd, maar een gratispraatje is er niet bij.