Ouders van nu is onverwoestbaar

De zwangerschap, de bevalling en de blanke blonde kinderen zijn nog steeds de pijlers van Ouders van Nu.

null Beeld
Beeld

Over (kleine) kinderen valt heel wat te zeggen. Dichter-politicus Jacob 'Vader' Cats bijvoorbeeld, vier eeuwen geleden: 'Kinderen zijn hinderen.' Daarnaast is alleen het beste goed genoeg voor het kleine grut en is elke geslaagde bevalling een wonder. Over die drie tijdloze thema's gaat het in Ouders van Nu én in al die andere tijdschriften waarin (vooral) moeders, kinderen en een handjevol vaders - zij horen er natuurlijk ook bij - zich buigen over het nieuwe leven en alles wat daar zoal bij komt kijken.

Ouders van Nu is de moeder aller baby- en peutertijdschriften. Het blad bestaat dit jaar een halve eeuw en dat moet worden gevierd. Hoofdredacteur Hilde Tholen bladerde door de nummers uit 1967 en liet ouders in een enquête dezelfde vragen beantwoorden als in de beginjaren.

Dat levert een niet erg spectaculaire conclusie op. Oké, we leggen baby's tegenwoordig op hun rug in de wieg, bestuderen echo's en gebruiken wegwerpluiers, 'maar het gevoel dat we allemaal het beste voor ons kind willen, is nog hetzelfde'.

Precies daarom is Ouders van Nu onverwoestbaar. De verhalen zijn alledaags en, voor beginnende ouders tenminste, bijzonder. Iedereen wil het beste voor zijn/haar kind, maar voordat je zover bent, moet er heel wat worden overwonnen.

De zwangerschap, de bevalling en alles wat daarna komt zijn de stevige pijlers van Ouders van Nu. Soms worden gevoelige onderwerpen behandeld, ziektes bijvoorbeeld of uitvaarten. Om de dood voor kleine kinderen 'laagdrempelig' te maken, bedacht een uitvaartondernemer 'rouwlego'. Hij stelt de legosetjes zelf samen. Het is tijdrovend: 'Voor het samenstellen van een doodskist kan het zomaar zijn dat ik bij zeven leveranciers onderdelen moet bestellen.' Ook moet worden uitgelegd dat het bij crematies niet om een gewone oven gaat, 'want voordat je het weet zien ze voor zich hoe oma dubbelgevouwen in de oven wordt gestopt'.

Min of meer bekende moeders als Sofie van den Enk en Susan Smit schrijven columns. De meeste kinderen in Ouders van Nu lijken op elkaar. De witte variant, vaak blond, overheerst en ze zijn goed gekleed. Vaak hebben ze een aparte naam (Feike, Calle, Jin, Simcha, Belle, Bence, Elim), in tegenstelling tot de ouders. Die heten gewoon Susan, Gerda, Ellen en Matthijs. Het zijn maar namen.

Het gevoel is de afgelopen vijftig jaar hetzelfde gebleven. De ouders van nu zijn ook de ouders van toen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden