Ouderen niet enthousiast over tv

HILVERSUM (ANP) - Ouderen kijken veel televisie, maar vinden weinig van hun gading. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Radio 5, uitgevoerd onder ruim vijfhonderd mensen van 55 jaar en ouder. De radiozender bracht de resultaten vrijdag naar buiten.

Als ouderen de verschillende mediatypen een waarderingscijfer moeten geven, dan scoort televisie het laagst (6,8). Radio krijgt een 7,6. De ouderen surfen inmiddels veelvuldig op internet, bijna de helft doet dat dagelijks. Ze geven internet hetzelfde cijfer als radio, waarschijnlijk omdat het medium een belangrijke rol speelt in de verbinding met (klein)kinderen.

Onderzoeker Ronald Jansen begrijpt wel waarom ouderen niet tevreden zijn over het televisieaanbod. ,,Duidelijk is dat de traditionele media nog steeds belangrijk zijn voor ouderen. De televisiezenders richten zich echter vooral op de voor adverteerders belangrijke doelgroep van 20 tot 49 jaar. Er worden bijna geen programma's gemaakt die 100 procent gericht zijn op ouderen. Dat verklaart een relatief lage waardering.''

De onderzoekers peilden ook of ouderen een hang naar vroeger hebben. Dat blijkt zo, want in een cijfer uitgedrukt krijgen de jaren vijftig een 7,3, terwijl de huidige tijd een 6,2 krijgt. Als voornaamste redenen geven de ondervraagden aan dat er meer agressie en geweld is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden