Oudejaarsconferences: ga niet naar het Zuidelijk Toneel, wel naar Claudia de Breij

De oudejaarsconferenciers hadden een goed jaar met Erdogan, Poetin, Trump, Rutte, Epke Zonderland en Sylvana Simons. Al staat dat professionele geluk traditioneel pessimisme niet in de weg. Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe? Het meest beluisterde antwoord dit jaar: 'Naar de verdoemenis.'

Patrick Van Den Hanenberg Joris Henquet Studio V
Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe? Het meest beluisterde antwoord dit jaar: 'Naar de verdoemenis.' Beeld Studio V
Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe? Het meest beluisterde antwoord dit jaar: 'Naar de verdoemenis.'Beeld Studio V

Thema

Wat is er toch gebeurd dat we zo ver uit elkaar zijn gegroeid? Deze diepzinnige vraag wordt gevolgd door een reeks oppervlakkige observaties over religieuze fanatici, leugenachtige politici en burgers met een mening die niet op feiten is gebaseerd.

Javier Guzman

Zonde(r) voornemens (Oudejaarsconference 2016)
Landelijke tournee t/m 30/12
31 december om 20.00 uur bij RTL 4

Vorm

De taal is van 2016, maar de conference is verder een Wim Kanniaans traditioneel jaaroverzicht. Guzman is een goede performer, die weet wat zijn RTL-publiek van hem verlangt: amusement en niet te moeilijk doen. Gelukkig zit er naast de makkelijke sekslol ook een aantal goede scherpzinnige grappen tussen. Een agressief zoeklicht door de zaal laten gaan als inquisiteur is een uitstekende vondst, helaas zonder degelijke uitwerking. Het slot is van Groep 8-niveau.

2016 was een rot jaar, omdat...

...de Nederlanders elkaar het licht niet meer in de ogen gunnen, terwijl we door buitenlandse dictators worden getreiterd en gepest.

2016 was een fijn jaar, omdat...

...een 19-jarige brutale coureur de hele Formule 1 wereld op zijn kop heeft gezet, met maar één duidelijk wapen: gewoon gas geven.

Sterkste grap

'Jezus had wel een erg grote bek voor iemand met maar 12 volgers. Ik heb er veel meer op Twitter.'

Belangrijkste doelwit

Hier zit de zwakte van Guzman: de presidenten van Rusland, Turkije, Nigeria en nog een hele zwik mannen (en de voor de hand liggende vrouw) krijgen allemaal hun vet, soms grappig, maar origineel is het zelden.

Eindoordeel

6,5

Thema

Mark Rutte heeft gelijk: Nederland is gewoon een waanzinnig gaaf land. Als Claudia de Breij niet in Nederland was geboren, zou ze ernaartoe vluchten.

Vorm

De eerste vrouwelijke jaarsluiter houdt de traditionele vorm van Wim Kan aan: commentaar op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en korte bijpassende teksten op bestaande melodieën, zoals Heroes van Bowie en Hallelujah van Leonard Cohen. Het is een scherpe, geestige en overtuigende conference geworden, waarbij het op haar schouders een gevecht is tussen het cynische duiveltje Maurits Hendriks, de chef de mission die turner Yuri van Gelder uit Rio naar huis stuurde, en het positieve engeltje, de sprinter Churandy Martina.

Claudia de Breij

Oudejaarsconference 2016
23 en 24 december in De Kleine Komedie Amsterdam (wachtlijst), 27 t/m 31/12 in Oude Luxor Theater Rotterdam (wachtlijst), 31/12 VARA NPO 1 - 22.30 uur

2016 was een rotjaar, omdat...

...politici geen leiders meer zijn, maar volgers van 'onderbuiken met stemrecht.' Daardoor is het vluchtelingendebat zo gepolariseerd. 'Als je in gezelschap iets positiefs over vluchtelingen zegt heeft dat het effect van kotsen in een ventilator.'

2016 was een fijn jaar, omdat...

...transseksuelen ineens helemaal meedoen. Deze tijd voelt sowieso als een warm bad voor LHBT'ers omdat er zoveel voor hun rechten wordt opgekomen, ook al is het soms door mensen die een asielzoekerscentrum bekogelen.

Sterkste grap

'Een vloggertje? Dat was bij ons in dialect vroeger een snelle wip.'

Belangrijkste doelwit

Natuurlijk zal de Turkse president Erdogan wel weer beledigd zijn. De Breij typeert hem als een man die de vrouw louter als een gehoorzaam fokdier ziet. Commentaar: 'Neem dan een geit.'

Eindoordeel

8,5

Thema

Er is veel angst en woede in de samenleving. Twee emoties die heersen omdat mensen hun plek of identiteit bedreigd zien. Maar angst en woede lossen niks op, dus moeten we een andere manier zoeken om te reageren. Het liefst via empathie, de sterkste kracht die er is.

Dolf Jansen

Veilig (Oudejaars 2016)
Landelijke tournee t/m 31/12

Vorm

Dolf Jansen houdt al 26 jaar een oudejaars voor zijn trouwe publiek, dat inmiddels weet wat het kan verwachten. In 'Veilig' heeft Jansen twee geslaagde variaties aangebracht: een blokje 'ongenuanceerde comedy', waarin hij als botte standupper toont hoe makkelijk het is om foute grappen te maken (die best geestig zijn). Even later laat hij een lange stilte vallen waarin het publiek moet nadenken over wat we tegenover de verharding zouden kunnen zetten. Dat levert een mooi moment van bezinning op.

2016 was een rotjaar, omdat...

... de Britse politica Jo Cox van de Labour-partij op straat werd doodgestoken, als gevolg van een politiek klimaat dat wordt beheerst door angst en woede, dit alles aan aangewakkerd door de populistische politici die de Brexit realiseerden.

2016 was een fijn jaar, omdat...

... Dolf Jansen fijne herinneringen heeft overgehouden aan het Correspondents Dinner, waar hij optrad met Mark Rutte in zijn voorprogramma. De complimenten van Neelie Kroes, de omhelzing met Halina Reijn - Jansen kijkt er met plezier én spot op terug.

Sterkste grap

'De enige manier om een jong publiek te trekken is door het gerucht te verspreiden dat er twee geheime Pokemons op mijn podium ronddwalen.'

Belangrijkste doelwit

Dolf wil echt niemand beledigen, écht niet, maar toch weten Jan Roos, Johan Derksen en Jan Slagter ('het beste voorbeeld van een voltooid leven') niet te ontsnappen aan een stevige sneer.

Eindoordeel

7,5

Thema

Het is volkomen begrijpelijk dat het Nederlandse volk in verwarring is als je politici, voetbaltrainers als Dagobert Dick, de koning en zijn opa, de stewardess van Transvagina en jezelf niet meer kan vertrouwen.

Sjaak Bral

Vaarwel 2016
26 en 27/12 in Rijswijkse Schouwburg, 28 t/m 31/12 in Theater Diligentia Den Haag. Op 31/12 te zien op Omroep West.

Vorm

Omringd door 99 lege champagneflessen en een gevulde fles in de koeler (à la Wim Kan) is Sjaak Bral de groepsleider in een opvanghuis voor verwarde mensen. Hij legt met een bombardement aan grappen zijn vier-stappenplan uit om weer tot rust te komen. Helaas met minder muziek dan we gewend zijn bij Bral, die zijn combo dit keer heeft thuisgelaten.

2016 was een rotjaar, omdat...

...de Turkse president Erdogan als een slang ons leven is binnengekropen, en de 'zekere' Olympische medaillewinnaars, zoals Epke Zondergrip ons in Riool de Janeiro in de steek hebben gelaten.

2016 was een fijn jaar, omdat...

...we nu al weten dat de nieuwe partij DENK zijn naam na de verkiezingen zal moeten veranderen in DACHT.

Sterkste grap

'De enige keer dat mijn vrouw nog door mijn haar gaat is als ze het doucheputje leegt.'

Belangrijkste doelwit

Bral schopt ongegeneerd tegen alles en iedereen aan. Het ene moment zal de PVV stemmer zich zeer ongemakkelijk voelen, maar die zal weer opveren als Bral op het onbeschofte af tekeer gaat tegen Sylvana Simons.

Eindoordeel

7-

undefined

Thema

Wat kan ik doen? Als gewone burger denk je dat je machteloos staat bij het wereldnieuws, maar je kunt wel degelijk invloed uitoefenen. De thematiek wordt opgeworpen door God zelf (Greg Nottrot), aangevuld met de vraag: is het goed om iets te doen, of kun je beter iets laten?

De Orde van de Dag & het Zuidelijk Toneel

Ouds & Nieuws Show 2016
Landelijke tournee t/m 31/12

Vorm

2016 leent zich slecht voor grappen en grollen, daarom vonden de makers van het collectief De Orde van de Dag het passender om voor hun alternatieve oudejaarsconference ditmaal een kerstspel te brengen met God en een moraal. Spijtig alleen dat de gekozen toneelvorm, waarbij 'gewone man' Japie Jonker (Mark Kraan) in allerlei nieuwsgebeurtenissen wordt geplaatst, niet werkt. Japie wordt bijgestaan door twee gastacteurs die onvoorbereid meespelen. Dat levert rommelig en langdradig theater op.

2016 was een rotjaar, omdat...

... er vrouwen werden aangerand in Keulen, bommen ontploften op een Brussels vliegveld en een aanslag plaatsvond op de boulevard van Nice. Hoofdpersoon Japie moet het in deze voorstelling allemaal van nabij meemaken.

2016 was een fijn jaar, omdat...

...we door de dood van Prince en Leonard Cohen weer even massaal op heel goede muziek werden gewezen.

Sterkste grap

Weinig sterke grappen, al zorgt de vliegensvlugge Powerpointpresentatie van Michiel Lieuwma voor een lichtpuntje.

Belangrijkste doelwit

Vooral de onvoorbereide gastacteurs hebben het zwaar in deze productie, en het publiek worstelt met ze mee.

Eindoordeel

4

Javier vs. Claudia

Twee oudejaarsdebutanten gaan op 31 december de kijkcijferstrijd met elkaar aan: Javier Guzman, die al vijf Sinterklaasconferences maakte maar nog nooit een officiële 'oudejaars', om 20.00 uur op RTL 4 en Claudia de Breij, die zich de eerste vrouwelijke oudejaarsconferencier mag noemen, om 22.30 uur op NPO 1. De show van Guzman is van tevoren opgenomen in het Amsterdamse DeLaMar Theater, de voorstelling van De Breij wordt live uitgezonden vanuit het Oude Luxor in Rotterdam. Afgaande op de inhoud van de conferences zal zowel het RTL- als het NPO-publiek tevreden het jaar uitluiden. Amusement tegenover inhoud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden