Oude Van Abbemuseum biedt nog eenmaal onderdak aan Daniëls

De deuren van het oude Van Abbemuseum in Eindhoven, al sinds 1995 gesloten, gaan nog eenmaal open voor publiek. Museumdirecteur J....

Van onze verslaggever

EINDHOVEN

Het museum rekent de Eindhovenaar Daniëls (1954) tot zijn eigen ontdekkingen. Het heeft veel werken van hem in huis. Sinds de kunstenaar in 1987 door een hersenbloeding zijn activiteiten moest staken, beheert een in het Van Abbe gevestigde stichting zijn resterend werk.

Het Van Abbe huist sinds 1995 in een tijdelijk onderkomen (de vroegere bedrijfswinkel van Philips), omdat het oude verbouwd moest worden. De eerste ontwerpen voor het nieuwe museum deden veel stof opwaaien. Het karakteristieke van het oude Van Abbe zou totaal onder de nieuwbouw verdwijnen. Enkele belangengroeperingen van Eindhovenaren vonden bij de rechtbank gehoor voor hun bezwaren. Met de bouw van een nieuw en wel goedgekeurd ontwerp kan pas eind volgend jaar begonnen worden.

Tot die tijd stond het oude Van Abbe dus in feite nodeloos leeg. Het openhouden van het gebouw zou zeven ton per jaar kosten, zo werd in eerste instantie berekend.

Het kan nu toch goedkoper. Volgens Debbaut kost de tijdelijke openstelling 195.000 gulden, dat gedeeltelijk wordt betaald met sponsorgelden. De museumdirectie hoopt in ieder geval een deel van de kosten ook op te vangen door verwachte grote belangstelling (20.000 bezoekers). Daarvoor is al interesse gebleken.

De overzichtstentoonstelling zal in samenwerking met de kunstenaar gemaakt worden, liet Debbaut nog weten. Nieuw werk van Daniëls is er niet te zien. In een Eindhovense galerie werden onlangs wel twee recente tekeningen van Daniëls tentoongesteld, maar Debbaut wil die niet als 'nieuw werk' kwalificeren, zo maakte hij zeer nadrukkelijk duidelijk. 'Er is veel ophef ontstaan over dat werk', aldus de museumdirecteur, 'maar het is overdreven dit nieuw werk te noemen. Het is niet zo dat René weer aan het werk is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden