Oude muziek krijgt kweekvijver

AMSTERDAM Jonge ensembles in de sector oude muziek moeten voor repetities worden betaald, eerder dan voor hun concerten. Commissies moeten hun reilen en zeilen op de voet volgen....

Roland de Beer

Dat zijn de voornaamste aanbevelingen in een ‘Plan oude muziek en de jongere generatie’ dat zaterdag is gepresenteerd door de barokdirigent Ton Koopman, de Leidse hoogleraar Frans de Ruiter, de directeur van het Festival Oude Muziek Jan van den Bossche en de organist Jan Kleinbussink. Zij vinden dat de jongere generatie oudemuziekspelers er onvoldoende in slaagt door te breken, en wijten dat aan onvoldoende bronnenstudie en een tekort aan repeteerfaciliteiten en -discipline.

De vier willen hun organisaties laten samenwerken in de vorming en coaching van een ‘kweekvijver’. Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra and Choir (ABOC) stellen expertise beschikbaar en willen een ‘Jong Amsterdam Barok Orkest en Koor’ oprichten met leerlingen van verschillende conservatoria, aangevoerd door sleutelfiguren uit het ‘echte’ ABOC. De opstellers van het plan denken dat daarnaast een subsidie van een half tot een miljoen euro nodig is voor het realiseren van een kweekvijver.

Roland de Beer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden