DagboekJeffrey Wijnberg (1951)

Oude knar (66) blijft zich vanbinnen 25 voelen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

null Beeld Getty
Beeld Getty

16 juni 2017

Zelf ben ik nogal ambivalent als het gaat om wie zich hulpverlener mag noemen: enerzijds zijn er hoogopgeleide professionals die er niets van bakken, anderzijds zijn er onopgeleide amateurtjes die de sterren van de hemel therapeutiseren.

Ach, in welke beroepsgroep is dat al niet het geval. Tegelijkertijd ben ik er wel voor om hoge eisen te stellen aan diplomering. Het blijft een netelige kwestie.

Met het ouder worden is er wel iets vreemds aan de hand. Als ik de feitelijke jaren tel (66), dan ­besef ik natuurlijk dat ik zo langzamerhand een oude knar begin te worden. Maar vanbinnen kan ik me heel jeugdig voelen, misschien wel precies zoals toen ik 25 was. Aan de andere kant ben ik ­extreem veranderd in de loop der jaren: veel rustiger, geduldiger, minder gejaagd, zelfverzekerder en opener in het contact.

De kwaliteit in mijn werk als therapeut is van een veel hoger niveau, terwijl ik dat vroeger ook dacht. Veel ongerijmdheden, die er nu eenmaal bij horen. Ook is het vreemd dat ik leeftijdgenoten als veel ouder zie dan ik zelf ben. Doet mij denken aan mijn grootmoeder, die op 90-jarige leeftijd ooit zei: ‘Die oudjes op gymnastiekles zijn wel heel traag.’

Je bent misschien wel net zo oud als je je voelt, maar daar denkt de buitenwacht wel anders over.

Jeffrey Wijnberg (1951), klinisch psycholoog en psychotherapeut. Ingekort fragment uit Dagboek van een psycholoog. Scriptum, 2017.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden