serierecensiegrace and frankie

Oud worden kan ook leuk zijn, straalt het vijfde seizoen van Grace and Frankie uit (vier sterren)

Nienke van Leverink
Grace and Frankie Beeld
Grace and Frankie

De actrices Jane Fonda (80) en Lily Tomlin (79) spelen in Grace and Frankie (vermoedelijk) de laatste grote rollen van hun carrière (en leven). De anorectische, alcoholistische controlfreak Grace (Fonda, met veel zelfspot) en de schilderende hippie Frankie (Tomlin, behangen met kristallen en met een onweerstaanbare sprankeling in haar ogen) werden in het eerste seizoen noodgedwongen huisgenoten, nadat hun echtgenoten er met elkaar vandoor waren gegaan. In de loop der tijd, zoals dat gaat met onwaarschijnlijke koppels in televisieseries, zijn ze beste vriendinnen geworden. Samen houden ze zich staande tegen de ongemakken van het ouder worden en de nukken van hun ex-mannen en bijzondere kinderen.

Grace en Frankie kennen dezelfde perikelen als alle andere samenwonende vrouwen op tv (Marta Kauffman, die de serie heeft bedacht, was ook de maker van de sitcom Friends), maar het onderwerp van hun leeftijd wordt niet geschuwd. Slechter zicht, krakkemikkige gewrichten, medicijnen, geheugenverlies, droge vagina’s: het komt allemaal voorbij. Omdat deze onderwerpen zo moeiteloos in de verhaallijn worden opgenomen, draagt de serie, in een tijd die om schoonheid en eeuwige jeugd draait, een krachtige nieuwe boodschap uit: oud worden kan ook leuk zijn, als je omringd bent door mensen van wie je houdt.

Seizoen vijf is het ernstigste tot nu toe. Seizoen vier eindigde simpel: de dames ontsnapten met een broodrooster en fonduepan uit het bejaardentehuis waar ze door hun kinderen met zachte dwang in waren gemanoeuvreerd nadat Frankie met haar kersverse kleindochter per ongeluk in Mexico was beland en alle leidingen uit hun huis waren gestolen door de oplichter die Grace als aannemer had ingehuurd.

Nu zijn ze weer terug in hun strandhuis en kunnen ze op de oude voet doorgaan, maar ineens voegt het niet meer. De ruzies worden grimmiger en onverbiddelijk dringt zich de vraag op: zijn wij niet beter af zonder elkaar? Op een leeftijd waarop elke dag je laatste kan zijn, is zo’n vraag gerechtvaardigd, maar ze heeft ook gevolgen. Die ontwikkeling brengt een extra laag aan in een serie die oorspronkelijk vooral anekdotisch was opgebouwd. En dat is knap.

Gelukkig is seizoen zes al aangekondigd; nu maar hopen dat ze dat redden.

Grace and Frankie, seizoen 5

Comedy/drama

Vier sterren (****)

Een serie van Howard J. Morris en Marta Kauffman.

Met Jane Fonda, Lily Tomlin, Sam Waterston en Martin Sheen.

Te zien op Netflix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden