boekrecensiekort

Oud-politicus Koen Dillen voorspelt voorzichtig dat Le Pen het weer niet gaat redden

Martin de Haan

De Franse politiek kan de indruk van een mierenhoop maken. IJverig slepen de hoofdrolspelers hun ideologische en opportunistische bouwmaterialen heen en weer, waarbij ze niet zelden van kamp wisselen of hun partij voor het gemak maar weer even een andere naam geven. Een wie is wie is daarom geen overbodige luxe, en een boekje dat eventueel (met wat moeite, gezien het ontbreken van een namenregister) die rol zou kunnen spelen is De polemist en de president van Koen Dillen.

Koen Dillen, was dat geen voormalige politicus van het Vlaams Blok en Vlaams Belang? Jazeker. Toch klinkt de ondertitel ‘Zemmour, Macron en de verrechtsing van Frankrijk’ niet triomfantelijk. Dillen wil objectief zijn, vermeldt duidelijk dat de extreem-rechtse Zemmour meerdere malen is veroordeeld wegens haatzaaien en lijkt vooral bewondering te hebben voor handig manoeuvrerende en welbespraakt orerende politici, of ze nu links of rechts zijn. Of het land echt verrechtst, is trouwens nog maar de vraag: volgens socioloog Roger Sue is het eerder een links land dat rechts stemt.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is inmiddels achter de rug. Zemmour is uitgeschakeld, evenals de radicaal-linkse Mélanchon en de vertegenwoordigers van de traditionele linkse en rechtse partijen. De vraag is op wie hun respectievelijke achterbannen op 24 april zullen stemmen: Le Pen of Macron? Dillen voorspelt voorzichtig dat Le Pen het bij haar derde poging opnieuw niet zal worden, maar zeker weten doet hij het niet: ‘De Franse kiezer lijkt wispelturiger dan ooit.’

Koen Dillen: De polemist en de president. Ertsberg; € 24,50.

null Beeld Ertsberg
Beeld Ertsberg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden