Oud-directeur sleept Buma/Stemra voor de rechter om fraudebeschuldiging

Voormalig directeur Hein van de Ree van Buma/Stemra heeft zijn oude werkgever voor de rechter gedaagd. De ex-topman vindt dat hij door zijn opvolger ten onrechte in verband is gebracht met fraude en gerommel met de boekhouding. Hij wil nu via de rechter een rectificatie afdwingen van de auteursrechtenorganisatie.

Tom Kreling
Voormalig directeur Hein van de Ree van Buma/Stemra. Beeld YouTube
Voormalig directeur Hein van de Ree van Buma/Stemra.Beeld YouTube

Dat bevestigt de advocaat van Van de Ree. Hij wil verder niet op de kwestie ingaan. De woordvoerder van Buma/Stemra was nog niet op de hoogte van de zaak en kon daarom vooralsnog geen commentaar geven.

De dagvaarding is de volgende stap in de affaire rondom mogelijke boekhoudfraude bij Buma/Stemra. Bij de auteursrechtenorganisatie zijn rond de 26.000 componisten, tekstschrijvers en tekstdichters aangesloten. Buma/Stemra int voor hen de vergoeding die bijvoorbeeld radio- en televisiestations en horecaondernemers moeten betalen voor het gebruiken van hun liedjes.

Gerommel

De nieuwe directeur Wim van Limpt beschuldigde afgelopen zomer de vorige directie van gerommel met de boekhouding. Er zou bewust met miljoenen zijn geschoven, om de kosten van de organisatie bewust laag te houden. De boekhoudfraude bleek uit een onderzoek, dat Van Limpt had ingesteld na een tip van een klokkenluider. De huidige directieleden die door Van Limpt van gerommel werden beschuldigd, zitten al enkele maanden ziek thuis.

Maar vorige week publiceerde Buma/Stemra de jaarrekening over 2016. Daarin bleef van de vermeende boekhoudfraude niet veel over. De cijfers van 2015 hoeven niet te worden aangepast. Er zijn wel wat onjuistheden geconstateerd, maar die vallen 'binnen de materialiteitsgrens' en hebben geen 'belangrijke invloed op het vermogen en het resultaat'. In een toelichting aan de leden schreef Van Limpt onder meer dat 'boekhoudkundige regels' niet waren gevolgd. Maar van fraude was geen sprake. 'Niet kon worden vastgesteld of deze overtredingen hebben plaatsgevonden met oneigenlijke bedoelingen of de intentie van persoonlijke bevoordeling of die van anderen.'

Van Limpt gaf vervolgens de media de schuld van de verhalen over fraude. 'De directie betreurt dat de bevindingen uit het interne onderzoek ondanks een gerichte mediastrategie om dat te voorkomen ongecontroleerd naar buiten zijn gekomen, waardoor ten onrechte het beeld is ontstaan dat sprake is geweest van 'miljoenenfraude'. De woordvoerder van de Buma/Stemra zei dat de fraude 'interpretatie' van journalisten was geweest.

Maar voormalig directeur Van Ree stelt dat Van Limpt hem bewust met fraude in verband heeft gebracht. Zo gaf Van Limpt een interview aan RTL Z over de boekhoudaffaire, waarin het ging over 'gerommel met de boekhouding' en 'frauduleus' opzij zetten van geld door de vorige directie. Van Limpt gaf voor publicatie door RTL zijn toestemming voor de tekst.

Van Limpt trad vorig jaar aan als directeur. Hij hoopte de rust bij Buma/Stemra te herstellen, na een periode waarin de organisatie met regelmaat slecht in het nieuws kwam. Dat is tot op heden niet echt gelukt. Na de boekhoudaffaire raakte Van Limpt zelf ook in opspraak door een publicatie in de Volkskrant over onder zijn excessieve uitgavenpatroon als directeur, een peperduur golfabonnement en foute informatie op zijn cv. Zo claimt de voormalig horecaondernemer Van Limpt dat hij in 2007 zijn zaken van de hand kon doen, terwijl hij failliet ging. Een van de schuldeisers was toen Buma/Stemra. Van Limpt zei toen dat mensen dingen over hem lekten om een bepaald beeld neer te zetten, omdat ze niet blij waren met het integriteitsonderzoek.

Ledenvergadering

Maandag hield Buma/Stemra een ledenvergadering, waarin de affaires van de afgelopen maanden aan de orde kwamen. De leden hebben tijdens de vergadering onder meer de directie en het bestuur opgedragen de 'beschadigende beschuldigingen' uit de Volkskrant gedetailleerd en openbaar te weerleggen. Een motie van wantrouwen tegen Van Limpt werd verworpen.

Vrijdag werd ook bekend dat het College van Toezicht Auteursrechten (CvTA) nader onderzoek gaat instellen naar Buma/Stemra. De toezichthouder wil onder meer weten hoe het nu precies zit met de mogelijke boekhoudfraude, maar de verwachting van betrokkenen is dat er ook breder naar de organisatie wordt gekeken.

Van beschuldigingen van boekhoudfraude bleef in het jaarverslag van Buma/Stemra weinig over. 'Dat is interpretatie geweest van journalisten.'

Op papier heeft de auteursrechtenorganisatie een vrij eenvoudige taak. Waarom is er toch zo vaak gedoe bij Buma/Stemra?

Lees de reconstructie van de eerste anderhalf jaar van directeur Van Limpt bij Buma/Stemra. 'Zuinig aan doen' vertaalt zich in een golfabonnement van 42.500 euro. (+)

In een weerwoord stelt Van Limpt dat een clubje mensen facturen en informatie over hem lekt, om hem 'op een bepaalde manier' neer te zetten. 'Niet zuinig, zuinig, maar zo efficiënt als kan'. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden