Oud-directeur Ruf sluit terugkeer bij Stedelijk Museum niet uit. ‘Ik wist dat ik niets verkeerd had gedaan’

Beatrix Ruf (58) staat open voor een terugkeer als directeur van het Stedelijk Museum. In een interview aan Het Parool zegt Ruf: ‘Over alles waar het museum mee gediend is, valt te praten.’ Ruf nam ontslag na een publicatie van NRC Handelsblad over mogelijke belangenverstrengeling.

Beatrix Ruf  Beeld ANP
Beatrix RufBeeld ANP

Beatrix Ruf (58), tot oktober vorig jaar artistiek directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, sluit een terugkeer naar het museum niet uit. Dat zegt ze in een interview aan Het Parool. Het is de eerste keer dat Ruf uitgebreid van zich laat horen sinds ze ontslag nam na een publicatie in NRC Handelsblad over mogelijke belangenverstrengeling.

Deze week verscheen een omvangrijk rapport over de gang van zaken rondom haar vertrek, waaruit bleek dat zij de voorzitter van de Raad van Toezicht had geïnformeerd over haar nevenfuncties. Ruf zegt nu tegen Het Parool: ‘Ik wist natuurlijk dat ik niets verkeerd had gedaan.’ Eerder gaf zij per e-mail een verklaring aan The New York Times over haar opvallend hoge neveninkomsten.

Na haar plotselinge vertrek met onduidelijke toedracht was een petitie gestart om haar terug te laten keren, die bijval heeft gekregen van grote namen uit de internationale kunstwereld. Ruf laat Het Parool weten dat zij in de tussentijd is blijven ‘dromen van het Stedelijk’. Een vervolg van haar directeurschap sluit ze niet uit: ‘Over alles waar het museum mee gediend is, valt te praten.’ Ruf, die in Duitsland is geboren en eerder in Zürich werkte, woont nog steeds in Amsterdam: ‘Ik heb een prachtig huis op loopafstand van het museum. Ik houd van de stad en ik heb hier vrienden gemaakt.’ Ze noemt het Stedelijk een museum met ‘enorme potentie’.

OR wil dat leden raad van toezicht vertrekken

Naar aanleiding van het rapport, waaruit bleek dat het toezicht tekort had geschoten, stapten deze week drie van de zeven leden van de raad van toezicht op. NRC Handelsblad meldt dat de ondernemingsraad van het Stedelijk inmiddels heeft aangedrongen op het vertrek van de overige leden, omdat de OR geen vertrouwen meer heeft in het toezichtsorgaan. Sinds Rufs vertrek wordt het museum gerund door een interim-directeur. Met het werven van een nieuwe directeur wilde het museum wachten tot na afronding van het externe onderzoek.

Moet Ruf worden teruggehaald als directeur van het Stedelijk Museum?

Maken de resultaten van het onderzoek de weg vrij voor een ­herbenoeming van Ruf? Vier argumenten voor, vier argumenten tegen.

Vertrek Beatrix Ruf was een 'noodlottig ongeval'

Na acht maanden verscheen het rapport over het vertrek van de directeur. Haar vertrek is volgens de onderzoekers een ‘vermijdbaar noodlottig ongeval met ernstige gevolgen voor het museum’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden