Oud-diplomaat beschrijft 'enerverende' ontmoetingen met lichtvoetige pen

Boek (non-fictie) - Rik Kuethe, Het badpak van mevrouw Bos - Enerverende ontmoetingen

Oud-diplomaat hanteert zijn pen lichtvoetig.

Hij noemt ze 'tegenliggers', de mensen die zijn pad kruisten. Journalist en oud-diplomaat Rik Kuethe (75) heeft veel 'tegemoetkomend verkeer op de levensweg' gekend. Kuethe had Genève, Madrid, Brussel en Colombo als standplaats, en reisde ook verder wat af. De meest 'enerverende ontmoetingen' heeft hij geboekstaafd in Het badpak van mevrouw Bos, vijftig korte stukken waarvan enkele eerder in Hollands Maandblad verschenen.

Het badpak van mevrouw Bos - Enerverende ontmoetingen

Rik Kuethe. Non-fictie. Elsevier; 228 pagina's; euro 19,95.

Dat 'enerverend' moet met een knipoog worden gelezen. Kuethes lichtvoetige pen kan zowel uit de voeten met grote gebeurtenissen als het bijwonen van de 'I have a dream'-speech van Martin Luther King in 1963 als met het deprimerende bezoek aan zijn hospita op het moment dat hij door echtscheiding 'drie hoog achter' woont in Den Haag. We schrijven 1983 en de eerste fles Riesling is al achter de kiezen als zij mijmert over de volgende standplaats. 'Wat dacht je ervan als ik meega als dame de compagnie; seks hoeft niet als je dat niet wilt.' Ze wijst erop dat ze over spitse conversatie beschikt en geeft een voorbeeld. 'Wat is groepsseks in het Zweeds? Nou, daar komt ie dan: meuteneuken.' Nog voor Kuethe haar aanbod heeft kunnen afslaan, is ze in slaap gevallen.

Hoogstaander zijn de ontmoetingen met mensen uit de culturele wereld (Thomas Rap, Geert van Oorschot, F. Springer) en met kleurrijke types uit het corps diplomatique. Ook politici komen voorbij, onder meer Joseph Luns.

Kuethe heeft oog voor vrouwelijk schoon - of de afwezigheid daarvan. Het badpak uit de titel verwijst naar een lerares, 'zwaar gedecolleteerd', en het is wit. Sinds Suddenly, Last Summer (1959) weet iedere vrouw wat er na het zwemmen met een wit badpak gebeurt. Mevrouw Bos wist het niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.