Ottenbros gooide zijn fiets van de Zeelandbrug

Titel: Alles uit de kast. Van Armstrong tot Zoetemelk...

Bert Wagendorp

Auteur: Frans van Schoonderwalt.

Technische details: Uitgeverij Tirion Sport, paperback, 602 pagina’s met foto’s. Prijs 34,95, ISBN 9043908819.

Wie is die Frans van Schoonderwalt? Hij was (onder meer) voormalig wielerverslaggever van de Volkskrant en versloeg veertien keer de Tour. Hij begon in 1953 een plakboek bij te houden met koersuitslagen.

Nu pas? De eerste versie van Alles uit de kast dateert van 1988. Daarin stonden de uitslagen van honderden wielrenners en de uitslagen van een paar honderd wedstrijden. Nu heeft Van Schoonderwalt zich geconcentreerd op de renners. Wie alle winnaars van de Ronde van Spanje te weten wil komen, moet naar internet.

Heeft internet dit soort naslagwerken niet ingehaald? Nee. Het blijft een zeer handige, maar onvolledige en onbetrouwbare bron. Terwijl we hier de garantie hebben dat Van Schoonderwalt op zijn werkkamertje alle feiten nauwgezet heeft zitten controleren. Wedstrijdje doen? Wie het eerst weet waarom Ben Janbroers in 1973 uit de Tour werd gezet. Jij internet, ik het boek van Van Schoonderwalt.

Ik geef het op. Wegens stayeren. Schitterende uitvinding, het boek. Loopje naar de kast, lezen. Veel sneller dan internet.

Is het een surfboek? Je kunt het gebruiken om wielerdisputen te beslechten: gooide Harm Ottenbros aan het einde van zijn loopbaan zijn racefiets van de Zeelandbrug of van de Oosterscheldedam? Maar je gaat er onvermijdelijk ook in zitten bladeren. Juist omdat Van Schoonderwalt de enorme berg droge informatie verluchtigt met dit soort belangrijke details.

En? Van de Zeelandbrug.

Staan alle renners erin? Dan was het een boek van zesduizend pagina’s geworden. In totaal bevat Alles uit de kast de namen van 1400 renners. Onder hen alle groten van het buitenlandse cyclisme, plus alle Nederlanders die tenminste eemaal zijn gestart in Tour, Giro of Vuelta.

Het nadeel van een naslagwerk is natuurlijk dat het is achterhaald op het moment dat het verschijnt. Niet achterhaald, maar niet meer helemaal bij, dat klopt. De zege van Ivan Basso in de Giro van 2006 staat er nog keurig in, maar Tourwinnaar Pereiro Sio en Tourverliezer Landis hebben het boek niet meer gehaald. Maar dat is nu eenmaal onvermijdelijk en alleen op te lossen met een jaarlijkse update.

Komt die er? Van Schoonderwalt zal zich daarmee niet meer bezighouden. Wat ook wel begrijpelijk is, want wie Alles uit de kast leest, vraagt zich af hoe hij erin is geslaagd niet stapelgek te worden.

Kopen? Ja, onmisbaar naslagwerk voor de liefhebber.

Hoeveel ballen? Vier.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden