Ot en Sien

Iedereen en alles is zo'n beetje terug van vakantie, en dus ook TV3. Waarmee de LOI-cursus Culturele Wetenschappen weer is begonnen, en we opnieuw moeten proberen te begrijpen waarom het nou zo moeizaam gaat met dat doordeweekse kunst- en mediaprogramma op het derde net....

Wim de Jong

Met bovenop die gemakzucht van de cultuur-mulo van de NPS dan nog debraafheid van presentatrice Hadassah de Boer, die er maar niet in slaagtom TV3 met een beetje extra persoonlijkheid en lef wat kleur op de wangente geven. Ook ergerlijk: de formele, kille, ja onheilspellende sfeer waarinde gasten in dat lege Muziekgebouw aan het IJ op hun eigen cultureelcorrecte tv-momentje zitten te wachten. Onmetelijke tafel, enorme (lege!)foyer daarachter, en door geen enkele andere journalistieke of regieprikkelgestimuleerd om een gedenkwaardige uitzending te maken.

De Keuringsdienst van Waarde (RVU) begint omgekeerd. Namelijk bij eenvraag die de redactie zelf intrigeert en die mogelijk tot een tv-onderwerpzou kunnen leiden. Waarna ze met z'n allen met de nodige grimmigheid enonverzettelijkheid uitrukken om op een houtje-touwtje-achtige manier hetantwoord bij elkaar te sprokkelen. En de weg daar naartoe op een deelsnaïeve, deels dwingende wijze met de camera vastleggen. Enormebijzonderheid toch in een tijd waarin jongere tv-makers zich al op voorhandbij de wetten van de formule I-racerij van de tv-industrie neerleggen.

Vorige week, en gisteren opnieuw, maakten we in De Keuringsdienst kennismet Ot en Sien, twee biggetjes die slechts met een boeknummer en alléénin een gecertificeerde Nederlandse varkenshouderij recht op (een kort)leven hebben. En in de komende afleveringen moeten we ons leren neer teleggen bij het feit dat Ot en Sien genetisch gemodificeerde,Zuid-Amerikaanse soja behoren te eten om een sappig, Hollands speklapje tekunnen garanderen. Tot in Argentini?orden we met onze neus op de feitengedrukt. Het is geen gezellige, geruststellende en deftige cultuur , deKeuringsdienst van Waarde, maar wél interessante televisie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden