'Oscar Wilde is zo modern als maar kan'

Zou hij nu ook populair zijn geweest? 'Absoluut', zegt Rick Gekoski. 'Oscar Wilde zou anno 2000 zelfs een gevierde internationale culturele held zijn....

Van onze correspondent Peter de Waard

Gekoski exposeert dit weekeinde op de Londen Book Fair een ongeëvenaarde collectie van Oscar Wilde-memorabilia: brieven, boeken met aantekeningen en andere bezittingen van de kunstenaar die in november precies honderd jaar geleden overleed. Gekoski koestert een brief uit 1898, waarin Wilde zijn uitgever het grootste deel van de proeven voor een nieuwe versie van The Importance of Being Earnest voorlegt. Daarnaast zijn er vele brieven aan zijn schuldeisers en aan zijn vrouw Constance te zien. Liefhebbers van Wilde-hebbedingetjes kunnen hun hart ophalen, een deel is zelfs te koop.

Volgens Gekoski is Wilde zo modern als het maar kan. 'Daarom neemt de interesse voor zijn persoon nog steeds toe. Elke tien jaar groeit de belangstelling.' Wilde heeft inmiddels al zijn standbeeld in Londen en zijn definitieve biografie, maar elke keer werpen publicaties toch weer een nieuw licht op hem en de invloed die hij heeft gehad op anderen.

Wilde leefde van 1854 tot 1900. Pas in de laatste tien jaar van zijn leven was hij een productief schrijver, maar daarvoor was hij al dankzij zijn persoonlijkheid, zijn conversatiekunst en extravangante kleding het middelpunt van de Londense society geworden. In 1881 reisde hij naar de VS, waar hij aankwam met de onsterfelijke woorden: 'Ik heb niets aan te geven, behalve mijn genie.'

Drie jaar later trouwde hij met Constance Lloyd, maar in 1895 werd hij gearresteerd en veroordeeld wegens homoseksuele handelingen. Na zijn vrijlating ging hij naar het Europese vasteland. Hij stierf uiteindelijk in Parijs.

Behalve de expositie op de London Book Fair zijn er dit jaar drie grote tentoonstellingen gepland. In juli wordt in het Geffrye Museum een speciale expositie gewijd aan Wilde's als interieur-inrichter. Zijn eigen woning in Chelsea zou met de ingebouwde meubelen en de compleet witte eetkamer in het huidige Londen ook nog als avant-gardistisch gelden. Tegelijkertijd met deze tentoonstelling verschijnt een nieuw boek The House Beautiful over Wilde's activiteiten als decorateur.

In de Barbican Gallery zal dit najaar de expositie The Wilde Years te bezichtigen zijn, waarbij vooral gekeken wordt naar zijn plek in de kunstwereld aan het einde van de negentiende eeuw. Tomoko Sato, curator van de Barbican, ziet Wilde als een 'uitgesproken karakter die zijn tijd ver vooruit was'. Sato's expositie belicht vooral de invloed die Oscar Wilde heeft gehad op zijn tijdgenoten, met name literatoren, schilders en ontwerpers.

The British Library zal tenslotte vanaf november een grote overzichtstentoontselling houden. Het moet de definitieve expositie worden over de showman Wilde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden