Orkesten moeten naar buiten en meer nieuw werk uitvoeren

Den Haag De symfonieorkesten in Nederland moeten meer aandacht besteden aan nieuw repertoire. Ze moeten ook beter letten op de plaats die ze met andere cultuurgroeperingen innemen in de eigen stad en regio....

Dit stelt de Raad voor Cultuur (RvC) in een advies aan minister Plasterk van Cultuur over het orkestenbestel. Plasterk wilde meer inzicht in het wel en wee van de ‘basisinfrastructuur’, het in 2008 geïntroduceerde stramien waarbinnen de grotere podiumgezelschappen opereren en gesubsidieerd worden. De tien orkesten in Randstad en regio vormen hierin de grootste sector. Radio-orkesten tellen alleen zijdelings mee voor de RvC omdat ze uit de omroepbegroting worden gefinancierd.

Volgens de Raad voor Cultuur staat het er goed voor met de kwaliteit van de orkesten, en is het bezoek aan klassieke concerten tussen 1995 en 2007 redelijk stabiel gebleven. Opera- en balletbegeleidingen die de symfonieorkesten voor hun rekening nemen, zijn van uitstekend niveau. Wel maakt de raad zich zorgen over de vergrijzing van de gemiddelde concertbezoeker, en krijgt de sector het verwijt zich te weinig te bekommeren om repertoire waarmee het een jonger, ‘nieuwsgierig’ en ‘kritisch’ publiek zou kunnen binnenhalen.

De RvC stelt met enige ontstemming vast dat de orkesten vrijwel geen werk hebben gemaakt van aanbevelingen die in 2001 al werden gedeponeerd door een ‘commissie-Hierck’, en toen door alle orkesten werden onderschreven. De urgentie van een ‘professionele en gezamenlijke benadering van muziekeducatie’ is alleen maar toegenomen, zegt de raad. Hetzelfde geldt voor marketing, onderlinge uitwisseling en een betere aansluiting bij de actuele muziekpraktijk. Orkesten moeten zich ook meer bekommeren om platen en nieuwe media, en om hun ‘voetafdruk’ in stad en regio.

Dat de orkesten sinds hun opname in de basisinfrastructuur gevrijwaard zouden zijn van ‘fundamentele bezinning op hun rol’ is fictie volgens de raad, die met regelmaat visitatiecommissies op ze afstuurt. In 2012 wordt opnieuw balans opgemaakt. Maar voor 2016 moet er niet gerammeld worden aan de basisvoorzieningen, vindt de RvC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden