theaterrecensiealles komt goed

Orkater heeft van de roman De pest van Albert Camus kalm, somber muziektheater gemaakt ★★★☆☆

Manoushka Zeegelaar Breeveld speelt krachtig en beheerst de dokter, met tegen het eind een schitterend gezongen versie van St. James Infirmary.

Hein Janssen
Manoushka Zeegelaar Breeveld in Alles komt goed.  Beeld Ben van Duin
Manoushka Zeegelaar Breeveld in Alles komt goed.Beeld Ben van Duin

In tijden van een pandemie en nagenoeg lege theaters toch naar een voorstelling gaan die over een pandemie gaat: je moet het maar willen. En ondanks de opbeurende titel, vrolijk word je niet van Alles komt goed, de nieuwe voorstelling van Orkater. Het duo Leopold Witte en Geert Lageveen wilde eerst iets maken op basis van Rutger Bregmans bestseller De meeste mensen deugen, maar toen het coronavirus virus toesloeg, brak er een andere werkelijkheid aan. Dus kozen zij voor een theaterbewerking van de roman De Pest (La Peste, 1947) van Albert Camus, waarin een hele stad wordt getroffen door een pestepidemie. Wat doet het met mensen als het noodlot toeslaat, angst om zich heen grijpt en het leven zich terugtrekt in kleine huizen?

Orkater heeft van dit sombere boek kalm, maar somber muziektheater gemaakt. Met een groep acteurs en muzikanten die in wezen één lange dodenmars lopen, en intussen het verhaal vertellen van dokter Rieux en een aantal stadsbewoners die zich tot de nieuwe werkelijkheid moet verhouden. Midden op het podium staat een ingenieuze lopende band van waaruit telkens weer een plastic bloem naar beneden valt. Grafbloemen, en de berg wordt groter en groter.

Manoushka Zeegelaar Breeveld speelt de dokter, ze doet dat krachtig en beheerst, met aan het eind een schitterend gezongen versie van het troostlied St. James Infirmary. Om haar heen spelen de acteurs de muziek, een weemoedige combinatie van soul, jazz en treurmars. Als tegen het eind er iets van hoop gloort, horen we een belangrijk zinnetje: ‘Er valt meer in de mens te bewonderen dan te verachten.’ Waarmee in Alles komt goed toch een stukje Bregman is binnengeslopen.

Alles komt goed

Theater

★★★☆☆

Naar de roman De Pest van Albert Camus door Orkater; concept en tekst Geert Lageveen en Leopold Witte, regie Belle van Heerikhuizen.

24/11, De Harmonie Leeuwarden. Tournee t/m 18/12.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden