Recensie De droomlozen

Origineel uitgangspunt van De Droomlozen mist uitwerking ★★★☆☆

De Droomlozen Beeld Casper Koster

Ik ben een lichte slaper en heb vaak onrustige dromen. Nou, dank voor deze informatie, maar wat hebben wij daaraan? - zult u nu denken. Wel: de voorstelling De Droomlozen van Ulrike Quade Company biedt in die zin iedereen met slaapproblemen een mooi toekomstperspectief. In een laboratorium, ergens in de nabije toekomst, is het gelukt de mens te ontdoen van zijn behoefte aan slaap. Dat betekent niet alleen dat we acht uur per dag dan wel nacht en 56 uur per week extra tijd hebben om andere leuke en zinvolle dingen te doen, maar ook dat we zijn bevrijd van onze dromen. Is dat iets om naar uit te kijken?

Dit originele uitgangspunt vormt de rode draad in deze performance-achtige voorstelling waarbij het publiek via een koptelefoon is verbonden met dat laboratorium. Daar bereidt de leider van Het Wakend Oog de wereld voor op een slaaploze mensheid. Maar aan de andere kant van het podium is een soort enclave gecreëerd, waar de enige mens die nog wél slaapt en droomt bezig is een eigen universum te scheppen. Hij verzamelt en archiveert dromen, zodat ze niet verloren gaan.

Met drie acteurs en twee levensechte poppen wordt aldus milde kritiek geleverd op ons vooruitgangsdenken, waarin robots, artificiële intelligentie en dus ook een slaaploos leven de volgende stap zijn naar onze eigen eeuwigheid.

Technisch is deze productie welhaast perfect, met een fascinerend geluidsdecor, sterke performers, en een bijna seance-achtige sfeer. Inhoudelijk blijf je wel zitten met de vraag wat de makers nu precies willen bereiken. Er wordt een tegenstelling gecreëerd – dromen of niet dromen – die verder niet echt wordt uitgewerkt. Het is al met al lastig kiezen.

Overigens heb ik ondanks de licht sinistere sfeer van De Droomlozen daarna uitstekend geslapen.

Theater

De Droomlozen door Ulrike Quade Company en Strijbos & Van Rijswijk. Gezien 20/9 in Theater Bellevue Amsterdam. Tournee t/m 6/11.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden