Origin houdt moed ondanks verliezen

Ondanks vele jaren van tegenvallende winsten is het Nederlandse automatiseringsbedrijf Origin nog steeds mateloos ambitieus. 'Over drie jaar publiceert de prestitieuze Harvard Business Review een artikel over onze unieke reorganisatie', weet een zelfverzekerde directeur Tom Butler....

Van onze verslaggever

EINDHOVEN

Butler is al de derde topman van dit Philips dochterbedrijf die binnen een jaar zijn opwachting maakt. Zijn voorgangers, Geoffrey Carroll en Henk Cohen, moesten vorig jaar het veld ruimen omdat Philips-topman Cor Boonstra het niet eens was met hun aanpak van de problemen bij Origin.

Afgelopen jaar is wederom teleurstellend afgesloten. Het concern maakte een verlies van 108,2 miljoen gulden op een omzet van 2,4 miljard. Het magere winstje van 23 miljoen over 1995 zou in 1996 op hetzelfde niveau zijn gebleven ware het niet dat Origin 120 miljoen opzij heeft gezet voor een herstructurering.

Die is nodig om de twee volstrekt verschillende bedrijven BSO/Origin en Philips C & P in elkaar te schuiven. Bovendien moet het nieuwe bedrijf worden klaargestoomd voor beursgang op Wall Street en het Damrak rond 1999. Als gevolg van Amerikaanse accountancy-regels moest daarom nog eens 27,6 miljoen gulden aan extra lasten worden genomen.

Het huidige Origin dat voor 82 procent in handen is van Philips, werd precies een jaar geleden geboren. De toenmalige directie onder leiding van Cohen zei dat het een jaar zou duren om BSO/Origin en Philips C & P samen te voegen. Dat bleek erg optimistisch voor de 151 kantoren in 31 landen. Bovendien was het plan veel te conservatief, zegt Butler nu.

'We smeden niet alleen de bedrijven aaneen om op gelijke hoogte te komen met de concurrentie. We kijken al naar het jaar 2000 en de wensen die klanten dan hebben', zegt de van concurrent EDS afkomstige Brit.

Het oude plan was slechts gebaseerd op kostenbesparing, terwijl Origin juist moet investeren in nieuwe technologie waarvan het nog te weinig in huis heeft. Daarbij mikt Butler dus niet op erkende groei-activiteiten zoals het overnemen van computerbeheer, maar op nieuwe vormen van computergebruik zoals het commercieel uitbaten van het Internet.

In een voorstadje van New York wordt daarom veel geld geïnvesteerd in een proefproject met Philips beeldschermtelefoons waarmee gebruikers electronisch zaken kunnen doen. Origin levert de computersystemen en Philips de telefoons. Vorig jaar moest Origin daar nog 30 miljoen gulden op toeleggen bij een omzet van 52 miljoen.

In de toekomst wil Butler een groot Noord-Amerikaans computer-dienstenbedrijf inlijven waardoor het ook in die regio een grote speler wordt. Ondanks zijn torenhoge ambities blijft Origin vooral een speler in Europa, waar 75 procent van de omzet wordt behaald. Binnen Europa is Nederland verreweg de grootste omzetmarkt en winstmaker.

Niettemin eist Butler de derde positie in Europa op voor zijn bedrijf en de zesde in de wereld. 'Er zijn maar weinig computer-dienstenbedrijven die wereldwijd hun diensten kunnen aanbieden aan multinationals. Voor de meeste concurrenten is dat veel te duur', zegt hij. Origin is dat wereldwijde kantorennetwet in de schoot geworpen door moederbedrijf Philips. Dat zette in alle landen waar het actief was een eigen computerbedrijf op. Het aaneenrijgen van die bedrijven, die nog 40 procent van hun omzet bij Philips genereren, moet na jaren ploeteren eindelijk wat gaan opleveren. 'De pijn van die investering is nu geleden. Het is nu tijd om te oogsten', meent Butler.

In 1997 zal die oogst nog niet groot zijn. Met opnieuw fusielasten van enkele tientallen miljoenen guldens maakt Origin dit jaar op zijn best een bescheiden winstje. Maar de omzet zal opnieuw snel groeien, zo snel dat Butler rond de eeuwwisseling rekent op een omzet richting de vier miljard dollar, tegenover anderhalf miljard in 1996. Het bedrijfsresultaat voor bijzondere lasten moet dan tenminste 7 procent van de omzet zijn tegenover een magere 2 procent in 1996.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden