Orgie van bits en bytes

2008 wordt het jaar van de doorbraak van het digitale boek, zegt Jeremy Ettinghausen, digitale uitgever Penguin. Een voorspelling die nauwelijks kans heeft om niet uit te komen, aangezien vorig jaar de eerste digitale boekenlezers verschenen zijn en het aanbod van elektronische boeken langzaam groeit....

Bard van de Weijer

Niettemin lijkt het erop dat in 2008 steeds meer boeken niet meer langs de drukkerij zullen gaan. Of de boekhandel dezelfde transformatie zal ondergaan als de videoverhuurder, lijkt onvoorstelbaar, maar het zou kunnen.

Penguin wil zijn lezers (en mogelijk de Britse boekhandel) alvast wakker schudden met twee scenario’s die op Youtube zijn te bekijken. In het eerste filmpje vertelt een man wiens stem mooier is dan zijn uiterlijk dat de lezer in de digitale wereld wordt overstelpt met gratis informatie die altijd en overal beschikbaar is. ‘In deze toekomst is iedereen een uitgever, maar waar zijn de redacteuren?’ De ouderwetse leeservaring, het wegdromen bij een verhaal, zal volgens dit filmpje verloren gaan in een orgie van bits en bytes.

In het tweede filmpje doet een fris meisje de lezer kond van wat volgens haar de toekomst van het boek is. Die is nog steeds van papier, maar niet per se. ‘Waarom moet een boek een boekboek zijn?’, vraagt ze. ‘Laat uitgevers maar uitzoeken welke boeken ik interessant vindt, dan download ik ze wel en bespaar ik mezelf een hoop tijd.’ Met alle tijd die ze daardoor overhoudt, kan ze zich storten op haar hobby, het schrijven van poëzie.

Wat Penguin de lezer wil zeggen is dat optie twee fijner en beter is. De lezer zal kiezen voor het frisse meisje en daarmee voor een glanzende toekomst, waarin tijd overblijft voor een lange wandeling met de kinderen.

Ik weet het niet. Vorige week heb ik mijn eerste e-book gedownload; Tirza van Grunberg, omdat ik de laatste Nederlander ben die het nog niet gelezen heeft. Daar ben ik als klant niet veel wijzer van geworden, want ik heb er ruim vijftien euro voor betaald, niet veel goedkoper dan het ‘echte’ boek. Tirza zwerft een week later nog steeds ergens in mijn harde schijf, want het is me nog niet gelukt de elektronische variant om te zetten naar digitaal papier. Misschien ben ik onhandig, misschien ben ik niet volhardend genoeg, maar voorlopig komt filmpje één op mij het meest realistisch over.

Bard van de Weijer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden