Orfeus: aangename voorstelling over liefhebben en loslaten

In de ventilatorenhal van de Maastunnel wordt Telemanns Orfeus locatie-opera, met prachtaria. Al leiden gebrekkige zichtlijnen en akoestiek wel tot enig ongemak.

Beeld Hilmandi Productions

Euromast, stadspark, avondzon. In de verte krast een kraai, een jogger kijkt verbaasd. In Telemanns barokopera Orfeus is Eurydice zojuist overleden aan een slangenbeet. Zes heren van het koor Toonkunst Rotterdam tillen Wendy Roobol op hun schouders en voeren de sopraan af, plechtig schuifelend over het asfaltpad.

Ze slaan een bocht om, steken de straat over, gaan een deur door. In hun kielzog beklimt ook het publiek de ventilatorenhal van de Maastunnel. Daar heeft Opera Minora, muziektheaterclub sinds 1998, een Dodenrijk gevonden.

Derde akte: langs monumentale roltrappen duiken we de Maastunnel in. Via de paralleltrap komt juist een demonenkoor naarboven. Het blaft dat we binnentreden in een duister rijk. Dat valt mee. In gelig licht wacht Eurydice in een ziekenhuisbed. Van de noordzijde wordt ze naar de zuidzijde gerold, een glooiende processie van een kilometer, begeleid door droevige koorzang.

Aan het eind staat het dappere barokorkestje van Antoinette Lohmann klaar. Een argeloze Rotterdammer, fiets aan de hand, ziet zich de weg versperd door Orfeus. Hoe verwoed bariton Bert van de Wetering ook inzingt op Eurydice, het is tevergeefs. Na de prachtaria Furcht und Hoffnung kuiert de nimf de hele route terug, alleen, haar definitieve dood tegemoet.

Gebrekkige zichtlijnen en akoestiek zadelen deze locatie-opera op met enig ongemak. Van de andere kant schreef Georg Philipp Telemann een jukebox aan sublieme aria's, die door regisseur Claudia Christern zijn gemonteerd tot een aangename voorstelling over liefhebben en loslaten.

Door: Opera Minora o.l.v. Claudia Christern. 16/4, Rotterdam, diverse locaties. T/m 3/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden