Review

Orfeo - een drama van karton is te schools, hapert en laat te weinig aan de fantasie over

Te schools, haperend en schroomvallig is deze Orfeo van karton, ook de decorstukken zijn minder grappig dan normaal. Niettemin maakt Steef de Jong c.s. een unieke vorm van theater en wordt er op één been gedanst.

Orfeo - een drama van karton Beeld Bowie Verschuuren
Orfeo - een drama van kartonBeeld Bowie Verschuuren

Over de Orfeo-mythe zijn in totaal 62 opera's gemaakt en één operette. Het oerverhaal stamt uit Metamorphosen van Ovidius en was inspiratiebron van talloze schrijvers en componisten.

De Haarlemse theatermaker Steef de Jong is in die Orfeo-historie gedoken als uitgangspunt van zijn nieuwe voorstelling Orfeo - een drama van karton. Dat karton slaat op de manier waarop De Jong doorgaans theater maakt: hij knutselt zelf allerlei decorstukken en attributen in elkaar om er vervolgens zijn voorstelling van te maken. Zijn stijl: onbevangen, anti-dramatisch en speels educatief. Vorig seizoen verraste hij samen met Alex Klaasen met De Modern Art Revue, later met Steef's Operette Uurtje. Daarin gaf hij al een voorproefje van deze grote reisvoorstelling, die in dat licht bezien een beetje tegenvalt.

Orfeo - een drama van karton is te schools, hapert en laat te weinig aan de fantasie over. De Jong, met naast hem Marieke Hopman op accordeon, heeft zich te veel vastgebeten in de ditjes en datjes van hun onderwerp en brengt die op bijna verlegen wijze over het voetlicht, alsof tijdens de première een sluier van schroom over de voorstelling hing. Ook liep het niet zo soepel met de uitklapbare decorstukken, die niet zo grappig en inventief waren als we van De Jong c.s. gewend zijn. Blijft over een tamelijk unieke manier van theatermaken, waarin in dit geval op één been een ouverture werd gedanst en Orfeo ten slotte in de zee verdwijnt. Dat laatste levert gelukkig een even origineel als ontroerend slotbeeld op.

Orfeo - een drama van karton
Theater
***
Door Steef de Jong/Groots en Meeslepend, regie Ina Veen. 3/3, Toneelschuur Haarlem. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden