RecensieOranjewoud Festival 2019

Oranjewoud Festival krijgt het publiek aan het swingen op Brahms ★★★★☆

Het festival betekent klassieke klanken in de buitenlucht, met het spectaculairste optreden in Thialf, waar een cellist op rolschaatsen voorbij zeilt.

Guido van Oorschot
Het Duitse Stegreif Orchester repeteert in het veld. Beeld MajankaFotografie
Het Duitse Stegreif Orchester repeteert in het veld.Beeld MajankaFotografie

Uit een tipi komt het geluid van stemmende snaren. Daar verschijnen ze, vijf jeugdige Vlamingen die samen het St. George Quintet vormen. Dwars door het droge gras lopen ze naar een overdekt buitenpodium. Een merel kwettert, in de verte gilt een pauw. Dvoráks Tweede strijkkwintet, hoe idyllisch wil je het hebben?

Oranjewoud, heet de Friese lusthof, pal naast Heerenveen. Een hemelvaartsweekend lang klinkt er klassieke muziek in de buitenlucht, onder bomen, naast geurige rododendron. Fijn geluid in prettige hoekjes, maar de ambitie van het Oranjewoud Festival reikt verder. De achtste editie, opnieuw geprogrammeerd door de Nederlandse pianist Yoram Ish-Hurwitz, speurt naar jong bloed, nieuwe stukken en frisse presentatievormen.

Zie ze in de steigers klauteren, de vijf slagwerkers van de Youth Percussion Pool. De stellage hangt vol speeltuig voor de première van Scaffold, gecomponeerd door de Amerikaanse Nederlander David Dramm. Tikkend, roffelend en meppend ontketenen de jongelui een ritmische orgie. Voor Cycle Games van Ned McGowan, nog zo'n vernederlandste Amerikaan, hebben ze niet eens slagwerk nodig. Ze poken het publiek op met vocaal stuntwerk op de lettergrepen ‘ta-ka-diem’.

Oranjewoud 2019, dat is ook de wegsmeltjazz van mondharmonicaspeler Hermine Deurloo; de multimediale pop van harpist Remy van Kesteren; het uitrollen van yogamatjes bij Simeon ten Holts immer hypnotiserende Canto Ostinato, dit keer uit de rieten van acht saxofoons. Of zomaar stuiten op de wereldvermaarde mezzosopraan Anne Sofie van Otter. De Zweedse antidiva voelt zich niet te goed voor een informeel optreden in de bakwalm van een hamburgerkiosk. Met een pollepel op een koffiemok tikt ze het tempo van een eigentijdse song.

Comfortabel geschoeide babyboomers vormen op de wandelpaden van Oranjewoud de meerderheid. Jonge gezinnen stoeien erdoorheen, al dan niet op weg naar muzikaal vertier in de Kinderproeftuin. Voor het spectaculairste optreden zet iedereen koers naar Heerenveen, naar het ijsstadion Thialf. De festivalgangers worden losgelaten op de ijsvrij gemaakte middenvloer. Stoelen zijn er niet, geen orkest te bekennen, terwijl toch de Derde symfonie van Johannes Brahms is beloofd.

In het schemerduister zit alleen een elektrische gitarist te spelen. Hij tokkelt twee trage akkoorden, majeur en mineur, minutenlang. Er sluipt een violist binnen, een cellist duikt op, en tegen de tijd dat pakweg dertig muzikanten staan te neuriën, krijgt hun gezang de muzikale contouren van Brahms.

#freebrahms heet de voorstelling, afgeleverd door de Duitse club Stegreif. Het zijn twintigers die orkestmuziek voor millennials willen ontsluiten. Die lopen er in Thialf weinig rond, maar zet Stegreif op een popfestival en het slotgejoel zal niet zachter zijn. Als een zwerm spreeuwen fladderen de muzikanten rond. Komisch hoogtepunt is de cellist die op rolschaatsen voorbij zeilt.

Authentieke Brahmsmaten wisselen af met jazz, latin en improvisatie. In de improvisaties kan worden gesnoeid: te veel van hetzelfde. Maar als trompet en trombone hun spetterende battle hebben uitgevochten, als stramme lijven hebben geswingd op salsa, als Stegreif na ruim een uur afrondt met zachte koorzang - dan zit de weemoed van good old Johannes tóch onder je huid.

Oranjewoud Festival 2019. Oranjewoud en Heerenveen, 29/5 t/m 2/6.

Het klassieke buitenseizoen breekt aan. V tipt vier festivals en een Friese operaklassieker.

Anywhere The Wind Blows

Het Nederlands Blazers Ensemble zet een nieuw festival op poten in en om het Scheveningse Zuiderstrandtheater. De muziek komt uit alle windstreken, vooral de Arabische en Turkse Mediterrannée.

8 t/m 10/6

Opera op de Parade

De binnenstad van Den Bosch is drie dagen het domein van operafans. De openingsavond draait rond Fantasio, een herontdekte komische opera van Jacques Offenbach. Ook zijn er workshops en een meezingfestijn.

25 t/m 27/6

Wonderfeel

Muziek en yoga, poëzie en film, alles komt samen op landgoed Schaep en Burgh in ’s-Graveland. Wonderfeel heet Nederlands rijkst gesorteerde klassieke buitenfestival, met muziek van de Barok tot nu.

19 t/m 21/7

Klaterklanken

Het festival Klaterklanken daalt neer op de buitenplaats Elswout, aan de Noordzeekust bij Overveen. Brede programmering, van dauwtrappen met blokfluitist Erik Bosgraaf tot een workshop wortelklarinet bouwen.

20 en 21/7

Opera Spanga

Graaf een gat in het Friese weiland en je hebt een orkestbak. Zet er een tent omheen en voer een opera op. Voor de 30ste keer gebeurt het in Spanga, met dit jaar de Italiaanse tranentrekkers Il tabarro en Pagliacci.

25/7 t/m 10/8

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden