OR: ‘Interim Centraal Museum slecht plan’

De ondernemingsraad van het Centraal Museum in Utrecht heeft geen vertrouwen in het plan dat het college van B en W heeft opgesteld om de crisis die in het museum heerst tegen te gaan....

Van onze verslaggever Michiel de Hoog

Het stadsbestuur besloot dinsdag dat er een interim-manager wordt aangesteld naast directeur Pauline Terreehorst. Die interim-manager wordt verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, terwijl Terreehorst verder werkt aan het artistieke beleid. De interimmer, die binnenkort wordt benoemd door het college, blijft aan tot 1 januari 2008.

B en W nam dit besluit, nadat Bureau Berenschot in een rapport constateerde dat er onder het museumpersoneel een diep en breed gevoeld gebrek aan vertrouwen in Terreehorst is. Naar aanleiding van het rapport zegde de OR zijn vertrouwen op in Terreehorst.

De OR schreef gisteren in de brief aan B en W: ‘De door het College voorgestelde oplossing van het aanstellen van een interim-manager naast de huidige directeur, draagt niet bij aan herstel van vertrouwen.’

De OR vindt tevens dat B en W het advies van de OR aan B en W over hoe verder te gaan na het rapport van Berenschot, niet juist heeft verwoord in de brief aan de raadscommissie. Daarin licht het bestuur het besluit toe om een interim-manager aan te stellen.

Zo schrijft B en W dat de OR akkoord is met de aanzet van het plan van aanpak, dat Terreehorst presenteerde op de dag dat het Berenschot-rapport verscheen. Mede op basis van die constatering kwam B en W tot haar besluit om een interim aan te stellen. Maar de OR schrijft nu dat zij niet is gevraagd een formeel standpunt in te nemen ten aanzien van dit plan.

De OR wijst erop dat Bureau Berenschot de aanstelling van een zakelijk directeur naast de huidige directeur, zoals nu voorgesteld door het college, heeft afgeraden. Voorts schrijft de OR ‘geen reden te zien’ om terug te komen op het standpunt waarin de OR het vertrouwen in Terreehorst als directeur van het Centraal Museum opzeggen.

Ten slotte schrijft de OR dat het college in haar besluit onterecht de indruk wekt dat ‘een onevenredig groot deel van de (...) problematiek bij het museumpersoneel wordt neergelegd.’

Afsluitend schrijft de OR te hopen ‘dat een goede, constructieve oplossing wordt gevonden, waarbij de signalen van het personeel serieus worden meegenomen.’

Intern is het museumpersoneel opgeroepen om vandaag voorafgaand aan de besloten gemeenteraadsvergadering over het Centraal Museum aanwezig te zijn op het stadhuis, om zo zijn zorgen kenbaar te maken aan de gemeenteraadsleden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden