BladOpzij

Opzij is optimistischer geworden, maar behoudt een kritische blik

Wat is lezenswaardig deze week? Opzij over bier brouwen en de prettige angst van mannen.

null Beeld

Twee jaar geleden begon Marianne Verhoeven met haar poging om Opzij van een ander imago te voorzien. In de loop der jaren is Opzij misschien iets te veel ‘werken’ geworden, te veel verongelijkt en te weinig vrolijk, zei ze in een interview met deredactie.nl voorzichtig.

Een jaar later stelde Tom Kellerhuis, interviewer en hoofdredacteur van HP/De Tijd, in Opzij aan Theo Hiddema de vraag hoe het zit met de ‘onwelriekende gleuvenbrigade’, zoals de bekende advocaat en politicus feministen in navolging van Gerrit Komrij graag noemt. Daarmee was het bewijs wel zo’n beetje geleverd dat de deuren en de ramen zijn opengezet.

Ontegenzeglijk is Opzij optimistischer geworden. In het oktober/november-nummer – Opzij verschijnt nog maar zes keer per jaar – staat bijvoorbeeld een monter stuk over de twee Amsterdamse zussen achter het succesvolle speciaalbiermerk Gebrouwen door Vrouwen, Do en Tessel de Heij. Het begon, waar anders, in het clubhuis: ‘We waren altijd al dol op bier. Dat komt denk ik omdat we allebei op hockey zaten.’

Ze maken het niet mooier dan het is: ‘Het is eigenlijk net als soep: je gooit een paar dingen in de pan.’

Over mannen gaat het ook, even; mannen die er in een Facebookgroep aan twijfelden dat de twee vrouwen hun eigen recepten samenstellen. Noem jullie bier ‘Dom blondje’, was een pesterig voorstel. ‘Ze vinden het toch raar dat een vrouw bier brouwt in plaats van een man.’

Opzij is volgens een aanprijzing op de cover ‘glopinie-feminisme 4.0’. Glopinie is een samenvoeging van glossy en opinie. De aloude rubriek ‘Feministische meetlat’ heeft alle renovaties overleefd. Onder anderen Sheila Sitalsing en Asha ten Broeke schrijven columns.

Een andere bekende, Elma Drayer, wordt samen met de actrices Gerda Havertong en Nazmiye Oral geïnterviewd. Aanleiding is dat zeventig jaar geleden De Tweede Sekse van Simone de Beauvoir (‘Je wordt niet als vrouw geboren, je wordt vrouw gemaakt’) uitkwam. Drayer neemt in het gesprek de scherpe rand voor haar rekening.

Dat doet ze bijvoorbeeld als Oral zegt dat vrouwelijkheid voor haar chaos en hysterie in de mooiste zin van het woord is, ‘het is de ruwe materie uit het universum waaruit alles geschapen kan worden’.

Drayer: ‘Hou toch op zeg. Ik heb hier helemaal niks mee.’

Ook Halina Reijn is scherp, in het coverinterview. We zijn slachtoffers van biologie, zegt ze, vrij naar De Beauvoir. En: ‘Voor #MeToo ervoer ik vaak een macho weerstand. Nu voel ik dat mannen banger zijn geworden, dat vind ik een prettige angst.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden