ColumnSylvia Witteman

Opvallend veel striphelden dragen geen broek

Het blad Donald Duck kondigde onlangs aan ook strips te gaan tekenen met stelletjes van gelijk geslacht erin. Dat stuitte, zoals te verwachten viel, op kritiek uit christelijke hoek. En dan gaat het nog niet eens om hóófdrolspelers in de strip, (Guus Geluk leek me wel een geschikte kandidaat) maar om toevallige passanten op straat, in Duckstad.

Ik vroeg me meteen van alles af. Hoe teken je bijvoorbeeld een eenden-homopaar? Feit is, dat homoseksualiteit bij eenden wel degelijk voorkomt, net als bij zowat alle andere dieren. In het natuurhistorisch museum te Rotterdam is zelfs de beroemde, opgezette woerd te zien die zich dood vloog tegen de glazen pui van het gebouw en vervolgens, onder het verbaasde oog van wetenschapper Kees Moeliker, misbruikt werd door een andere, springlevende woerd. Er zijn foto’s van. Niet ­alleen homoseksualiteit, maar ook necrofilie, dus.

Daar kunnen ze in de Donald Duck nog een puntje aan ­zuigen, al zullen ze dat vermoedelijk nalaten; ook zie ik ze bij het vrolijke weekblad niet binnen afzienbare tijd eenden afbeelden uit de wat ruigere gay-subculturen, met grote snorren en leren broeken om hun kontjes bijvoorbeeld. Het zal wel neerkomen op eenden die hand in hand lopen, misschien met hier en daar een kuis snavelkusje. Toch jammer.

Over kontjes gesproken: het is een bekend, maar nog steeds raadselachtig gegeven dat opvallend veel striphelden geen broek dragen. Heer Bommel gaat met zijn openhangende geruite jas en niets eronder eigenlijk gewoon als potloodventer door het leven, terwijl zijn knecht Joost een complete livrei draagt en Tom Poes helemaal naakt loopt: wat is dat voor willekeur? Paddington bear draagt, behalve zijn regenlaarzen, alleen een montycoat, maar die heeft hij tenminste nog dichtgeknoopt. Winnie the Pooh bezit alleen een te krap en te kort rood truitje, terwijl Knorretje een merkwaardig, maar kruisbedekkend rompertje draagt, en Yogi Bear draagt wel een hoed, een witte boord en een stropdas, maar verder niets.

Het zijn niet alleen beren die zo merkwaardig gekleed gaan. Spongebobs makker Squidward draagt een bruinig poloshirtje om zijn magere bovenlijf, maar zijn kruis en 4 (!) benen zijn onbedekt. En dan is er Donald Duck zelf, natuurlijk, plus zijn neefjes en Katrien: van de laatste moet aangemerkt worden dat de veren op haar bibs wat langer en golvender zijn dan die van de mannelijke eenden, en met een beetje goede wil zelfs de vorm van een rokje hebben.

‘Het is logisch dat stripfiguren geen broek dragen. Ze hebben immers geen geslachtsorganen’, zegt u nu. Klopt. Maar hoe valt het volgende dan te verklaren: als Donald Duck gaat zwemmen trekt hij wél een zwembroek aan, net als zijn neefjes, en Katrien draagt zelfs een compleet badpak.

Nog raarder: in die enkele gevallen dat Donald naakt is slaat hij beschaamd zijn handen voor zijn kruis; datzelfde kruis waar hij ombekommerd bloot mee rondsjouwt als hij zijn obligate matrozenbloesje aanheeft. ­Extra verontrustend feitje: als je ‘Donald Duck naakt’ intikt op Google krijg je niets bijzonders te zien, maar op ‘Katrien Duck naakt’ rolt er een hele reeks pornografische verbasteringen van die arme Katrien over je scherm, met tieten, kut en al: zelfs is ze in ontuchtige poses met Guus Geluk te zien.

Omdat ik nu tóch bezig was wilde ik ook wat betreft Kwik, Kwek en Kwak het naadje van de kous weten en tikte ‘Huey, Dewey and Louie (zo heten ze in het Engels) porn’ in.

Van wat ik toen te zien kreeg, lig ik nog steeds wakker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden