Opvallen door niet op te vallen, dat is een kunst

Hoe je van soberheid een blikvanger maakt.

Opvallen door niet op te vallen, dat is een kunst. Alma Mathijsens nieuwe roman laat zien hoe je dat doet: haal alle omhaal weg, doseer de rest en voeg één ontregelend detail toe. Vergeet de meisjes dankt het frappante omslag aan een ingeving van Bezige Bij-medewerker Vincent Overeem, die van het ontwerp een wedstrijd maakte voor studenten van de Rietveld Academie in Amsterdam.

'Alma heeft zelf op de Rietveld gezeten', zegt Overeem, 'zo kwam ik op het idee. We zijn begonnen met een briefing voor de grafische opleiding, waarbij Alma uitlegde dat de roman gaat over een bijzondere vriendschap tussen twee vrouwen. Twaalf of dertien studenten zijn daarna met de synopsis aan de slag gegaan. Toen Alma en ik de resultaten kwamen bekijken, was het voor ons in één keer duidelijk wie er gewonnen had.'

Het uitverkoren ontwerp is een duoproductie van twee Zweedse studenten, Elina Birkehag en Elisabeth Rafstedt, die niet alleen het omslag maar ook alle details binnenin grondig doordachten. Met opzet gebruikten ze een letter van een vrouwelijke ontwerper: de Adobe Caslon van Carol Twombly, een moderne versie van de klassieke 18de-eeuwse Caslon. Als sierbalk tussen auteursnaam en titel is een vriendschapskettinkje afgebeeld, met een miniem maar aandachttrekkend knikje erin.

Het resultaat prijst Overeem als 'extreem sober' en 'Gallimard-achtig', naar de fameus kale omslagen waarop de Franse uitgever het patent heeft. Mathijsen bewondert hoe alles bij Birkehag en Elisabeth Rafstedt betekenis heeft, dus ook het besmettelijke geel. 'Het mag vuil worden, het leven mag zijn sporen achterlaten. Voor mij is dit mijn allermooiste boek.'

Alma Mathijsen: vergeet de meisjes
Omslag Elina Birkehag en Elisabeth Rafstedt.
De Bezige Bij; euro 19,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden