Optreden Radiohead van uitzonderlijk hoog niveau en intense schoonheid

Alsof Win Butler en Thom Yorke, voormannen van Arcade Fire en Radiohead, dit weekend op Best Kept Secret een afspraak hadden gemaakt elk een totaal andere sfeer neer te zetten. Zo verschilden de beide dagafsluiters van elkaar. Waar Arcade Fire zaterdag op het festival imponeerde met een buitengewoon euforische extraverte show, sloot Radiohead zondagavond af met een concert dat in alles het tegenovergestelde was. Introvert, zonder een duidelijke opbouw naar een climax maar wel van een intense schoonheid.

Thom Yorke, zanger van Radiohead. Beeld anp
Thom Yorke, zanger van Radiohead.Beeld anp

Want dat hadden beide optredens gemeen: een uitzonderlijk hoog niveau. Radiohead betoverde het volgepakte veld voor het hoofdpodium meteen vanaf het begin met de dwarrelende pianoklanken van Daydreaming, een van hun mooiste liedjes van de laatste jaren. Het was muisstil. De zo introverte, bijna bezwerende sfeer van hun recentste album A Moon Shaped Pool (2016) werd doorgetrokken in het met jazzy akoestische gitaar ingezette Desert Island Disk. Het geluid was toen al fenomenaal. Volledig in balans, je kon ieder detail ook achter in het veld onderscheiden. Ook visueel was alles tot in de puntjes verzorgd. Ieder liedje kreeg een eigen kleur mee.

*****

Radiohead, Best Kept Secret festival, Hilvarenbeek, 18 juni.

Fraai oogden de projecties in ellipsvorm op de videoschermen. De acties van de bandleden werden wel degelijk door camera's gevolgd, maar je zag er steeds maar een klein detail van. Zanger Thom Yorke leek verstopt in de muziek, maar heel af en toe zag je uitvergroot een flits van iets dat op een glimlach leek.

A Moon Shaped Pool is een prachtige plaat, maar nou niet een waarmee je een groot festivalpubliek even voor je inneemt. Zacht zoemende synths, omfloerst klinkende gitaren en een zanger die zelden zijn stem verheft en al helemaal niet om even een lekker meeklaprefreintje in te zetten.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat het op plaat werkt, is knap, dat Radiohead de introspectieve muziek live zo overtuigend naar een festivalpodium wist te brengen verbaasde ieder nummer meer.

Niet dat het bij recent werk bleef. Er werd wel degelijk teruggegrepen naar OK Computer, het klassiek geworden album dat dezer dagen zijn twintigste verjaardag viert. Maar ook de klanken van Climbing Up The Walls, Let Down en zelfs Paranoid Android dreven meer over het publiek dan dat ze dat omver probeerden te stoten. Het was heerlijk zwelgen zo. Mooiste moment van het concert, en misschien wel van het hele festival was de overgang van het zware, wat orkestrale The Numbers naar Exit Music (For A Film), een van de fraaiste liedjes van OK Computer.

null Beeld anp
Beeld anp

Thom Yorke stond met een akoestische gitaar en raakte de snaren zo zacht mogelijk aan. Daar kwamen de woorden: 'Wake from your sleep/The drying of your tears'. Hoe vaak Radiohead het ook gespeeld mag hebben, hoe veel je het nummer thuis ook hebt opgezet, het leek wel alsof het nooit intenser had geklonken dan hier.

Lees verder over Best Kept Secret 2017

Naast Radiohead, was Arcade Fire de grote headliner op BKS festival en zette minstens zo'n goed optreden neer. Een enkele keer kan een concert je echt even uit de alledaagsheid doen optillen. Bij Arcade Fire overkwam het je. Lees hier het verslag van Arcade Fire terug.

Zanger Otto Wichers (Lucky Fonz III) ging op de tweede festivaldag voor ons op pad. 'Ik ben hier ook een beetje voor spionage'

Het hele weekend volgde een videoteam van de Volkskrant het leven op de festivalcamping op Best Kept Secret in Hilvarenbeek. In de serie Uit De Tent Gelokt vroegen ze de festivalgangers naar hun outfit en trakteerden ze de kampeerders op een miniconcert van het best bewaarde geheim van het festival.

Dwarse pop in een betoverend bos. Bekijk op onze overzichtspagina van de vijfde editie van Best Kept Secret alle recensies, interviews en beelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden