'Opta moet KPN mild behandelen'

Nu de kabelbedrijven hun strijdbijl begraven hebben, lijkt landelijk bellen via de kabel weer tot de mogelijkheden te behoren. Althans, als investeerders niet worden afgeschrikt door lage tarieven die toezichthouder Opta de branche dreigt op te leggen....

Landelijk bellen via de kabel is mogelijk. Maar daarvoor zijn grote investeringen nodig in glasvezelkabels, software en randapparatuur. Daarom moet de Opta, de toezichthouder op de telecombranche, investeerders niet afschrikken door KPN Telecom té lage tarieven op te leggen.

Dat is de boodschap van de kabelbedrijven UPC, Casema, Castel en Palet, die maandag aankondigden hun netten aan elkaar te knopen. Dan kan er van Eindhoven tot Groningen gebeld worden zonder dat KPN Telecom eraan te pas komt. Het uiteen spatten vorig jaar van het samenwerkingsverband voor kabeltelefonie, Enertel, lijkt vergeten: wie televisie kan kijken, kan straks ook bellen.

Bij nadere beschouwing is een landelijk kabeltelefoonnet, dat buiten KPN Telecom de strijd aanbindt met deze monopolist, nog ijle toekomstmuziek. 'Wij zijn nog lang niet zover', zegt woordvoerder Harry Weites van Castel, het kabelbedrijf van Groningen, Drenthe en Overijssel, 'en als we zover zijn, dan is dat alleen in de stedelijke gebieden.'

Daar is het kabelnet al goedeels geschikt voor telefonie. Maar in dunbevolkte landelijke gebieden, liggen nog oude kabels waar alleen televisie- en radiosignalen doorheen kunnen. 'Als je in de stad een kilometer kabel aanlegt, dan bereik je duizend woningen. Als je op het platteland tien kilometer aanlegt, misschien een', legt Weites uit.

Naast tv en radio, biedt Castel nu alleen nog telefoondiensten aan grote bedrijven. 'We zijn van plan om langzaam af te zakken. Binnenkort naar het midden- en kleinbedrijf en de consument zal volgen. Wanneer, dat hangt ervan af wanneer het rendabel is.'

Hoewel UPC, Casema, Castel en Palet ongeveer tweederde van de Nederlandse huishoudens van radio en televisie voorzien, kunnen zij nog lang niet aan al die 4,1 miljoen huishoudens telefonie aanbieden. Om de kabels aan te passen, zijn torenhoge investeringen nodig. Daarnaast moeten de bedrijven geld steken in software, randapparatuur en marketing. Volgens telecom-expert Peter Jelgersma zal gemiddeld 1500 tot tweeduizend gulden per aansluiting geïnvesteerd moeten worden, willen de vier kabelbedrijven al hun abonnees van telefonie kunnen voorzien . Samen zouden UPC, Casema, Castel en Palet maximaal zeven miljard gulden kwijt zijn.

UPC-woordvoerder Evert Romeijn denkt dat de investeringen veel lager liggen. Maar voegt daar meteen aan toe dat UPC al vroeg begonnen is met kabeltelefonie en al vele investeringen achter de rug heeft. In Amsterdam heeft het bedrijf al enkele tienduizenden telefoonklanten. In Arnhem, Eindhoven en Friesland wordt hard gewerkt om hetzelfde te bereiken.

Casema, dat kabeldiensten aanbiedt in Zuid-Holland en Utrecht, zal de komende drie jaar 500 miljoen gulden besteden aan het verbeteren van zijn kabelnetten. Nu zou Casema 10 procent van zijn 1,3 miljoen abonnees van telefonie kunnen voorzien, maar het bedrijf telt nog niet meer dan duizend telefoonabonnees.

Directeur Henk de Goede van Casema denkt over drie jaar 200 duizend telefonerende klanten te hebben die over vijf jaar winst opleveren. 'Maar of er winst wordt gemaakt, hangt ook af van onze marktpenetratie', voegt hij toe. En die is afhankelijk van de prijs die de bedrijven zullen kunnen vragen. Om klanten van KPN Telecom af te snoepen, zullen de kabelbedrijven 15 tot 20 procent onder het tarief van de monopolist moeten gaan zitten waardoor het lang zal duren eer er winst gemaakt wordt op de nieuwe activiteiten.

De Goede lijkt geen problemen te hebben met de hoge investeringen. 'Maar wij hebben ook een niet bepaald arm moederbedrijf. France Telecom gelooft natuurlijk wel in telecommunicatie', zegt hij. Ook UPC zit ondanks zware verliezen niet slecht bij kas. Maar de energiebedrijven waar Palet en Castel onder vallen, zullen ondanks hun 'geloof' in telefonie niet snel miljarden investeren in een markt waarin de overheid de winsten lijkt te willen afromen.

Daarom, zo legt Romeijn van UPC uit, geven de kabelbedrijven nu aan dat zij een serieuze concurrent kunnen worden van KPN Telecom, mits de overheid hen daar de ruimte voor geeft. 'De Opta lijkt de hoop op concurrentie op de telecommarkt te hebben opgegeven en vast te houden aan het monopoliemodel. Zo zaait ze twijfel onder investeerders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden