OPSTEKER

De gevaarlijke oude wijven in de top van KPN hoeven dus niet bang te zijn voor hun baan. Hoogstens voor hun leven....

W. VAN PRAAG SEGAAR

'Splitsing KPN laat werkgelegenheid ongemoeid.'

Wat heeft de luidruchtige Prins Carnaval veranderd in een Engel der Wrake? Dat was een stukje in de krant waarin voorspeld werd dat KPN zich zou opsplitsen. Volgens Dik ging het hier om een artikel 'met een zo hoog gehalte aan informatie van binnenuit, dat hier van toevallige vrije nieuwsgaring door de betrokken journalist geen sprake meer kan zijn. Informatie die slechts aan een beperkte kring in de top van KPN bekend kan zijn.'

Er zit dus een lek aan de top en Dik ruikt bloed. 'Er zijn altijd en overal, hoog en laag, lieden die het onhoudbaar interessant vinden dat ze iets weten dat een ander niet weet. Zó onhoudbaar, dat ze het móeten doorvertellen om belangrijk te lijken. Dat zijn oude wijven'

Sterker nog: gevaarlijke oude wijven. Want ze verstoren volgens Dik de rust waarin de KPN-top wikt en weegt over een opsplitsing. Hoe pakt de serene drummer van de band Los Zand dat zelf aan?

Zo: op 5 juni bericht de Volkskrant dat de belangrijkste adviseurs van KPN, Goldman Sachs en McKinsey, het bedrijf aanraden zich op te splitsen in een post- en een telecombedrijf. Twee dagen later geeft Dik een interview aan NRC Handelsblad waarin hij met verve de stelling verdedigt dat post en telecom heel goed bij elkaar passen.

'We zitten in communicatie', zei de KPN-topman. 'Dat is een grotere mate van synergie in concept dan bij menig product in de portefeuille van Akzo, Unilever of Philips', jokkebrokte Dik, die op dat moment natuurlijk al donders goed wist dat de raad van commissarissen van KPN binnen tien dagen het besluit zou nemen de zaak op te splitsen.

Dik voelde kennelijk zelf ook nattigheid. Dezelfde NRC-journalist die in de krant van 7 juli onder de kop 'Tante Pos slaat terug' het betoog van de KPN-topman tegen opsplitsing heeft opgetekend, mag tien dagen later terugkomen om onder de kop ''Wim Dik: 'Splitsing is een onvermijdelijke stap'' het echte verhaal te schrijven.

In de KPN-top houden gevaarlijke oude wijven en oeverloze zwetsers elkaar aangenaam gezellig bezig.

W. van Praag Segaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden