Opsporingsdienst voor jihadpropaganda 'officieel van start gegaan'

Nederland krijgt een groep van rechercheurs die het internet afspeurt naar berichten waarin de jihad wordt aangeprezen. In maart 2016 is de 'Internet Referral Unit' opgericht, die jihadpropaganda via sociale media moet opsporen, verwijderen en mogelijk vervolgen. De politie bevestigt het bericht daarover in NRC.

Een speciale internet-afdeling van Interpol laat jaarlijks duizenden geweld verheerlijkende jihadberichten op onder meer Facebook en Twitter verwijderen.Beeld anp

Afgelopen maanden heeft de dienst met een klein team van vier man onderzocht wat de juridische grenzen zijn voor de dienst en wat er praktisch nodig is om die taak goed uit te voeren. Inmiddels is de 'IRU' 'officieel van start gegaan' en is de dienst op zoek naar nog eens vijf 'hooggeschoolde' medewerkers.

Via internet proberen jihadisten van onder meer de terreurorganisatie IS steun en mankracht te werven. Zodra zij daarbij opruien of oproepen tot de gewapende strijd worden de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden en zijn ze in Nederland strafbaar. De laatste jaren was de aanpak van dergelijke jihadpropaganda verbrokkeld over verschillende lokale politiediensten. Daarnaast is er een internet-afdeling van Interpol die jaarlijks duizenden geweld verheerlijkende jihadberichten op onder meer Facebook en Twitter laat verwijderen.

Als onderdeel van het 'Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme' besloot het kabinet in 2014 al dat er ook in Nederland een gespecialiseerde landelijke afdeling moest komen. Er kwam zaterdagochtend de nodige kritiek dat het zo lang heeft geduurd voordat die eenheid er daadwerkelijk was. Volgens de politiewoordvoerder was er enige tijd nodig om in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vast te stellen wanneer berichten 'dusdanig ernstig' zijn dat ze ook strafrechtelijk vervolgd moesten worden.

Gemakkelijk is de bestrijding van jihadpropaganda op het web niet. Veel jihad-aanhangers kennen inmiddels het klappen van de zweep. Via Facebook, Google en Twitter komen zij met berichten die nog net binnen de vrijheid van meningsuiting vallen. Vervolgens worden geïnteresseerden uitgenodigd om via versleutelde websites strafbare berichten te ontvangen.

Zo wist NRC via berichtendienst Telegram toegang te krijgen tot een 'ware jihad-bibliotheek' met Nederlandse teksten waarin bijvoorbeeld de oprichting van het kalifaat wordt betoogd. 'Persoonlijke islamitische oppeppers', zo wordt de Telegram-dienst op Facebook genoemd. Telegram zou niet ingaan op verwijderingsverzoeken van politiediensten.

Het zal vermoedelijk inderdaad niet altijd mogelijk zijn om toegang te krijgen tot de bron van opruiende berichten, vermoedt ook de politiewoordvoerder. 'We hebben niet de illusie dat je alle content kunt laten verwijderen. Maar we zetten nu wel een eerste stap.' Naar verwachting zal de internet-eenheid over een paar maanden operationeel zijn. 'We zullen dan na enige tijd evalueren of zij succesvol zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden