Oproep gesprekskandidatenOnline seksgedrag

Oproep! Wie wil er spreken over zijn of haar online seksgedrag?

Voor een onderzoek over online seksgedrag dat we samen met Rutgers, Ipsos en theatergezelschap mugmetdegoudentand opzetten, zijn we op zoek naar gesprekskandidaten.

Beeld Eleni Debo

In deze tijd van sociale media gebeurt het steeds vaker dat als privé bedoeld seksueel getint beeldmateriaal van al dan niet bekende Nederlanders (per ongeluk) in het publieke domein belandt. En het publiek reageert dan vaak met een sterke morele veroordeling. Tegelijkertijd is het voor niemand een verrassing dat internet een steeds grotere rol is gaan spelen in ­íéders seksuele privébestaan.

Er lijkt dus een soort discrepantie te zitten tussen ons eigen seksuele privégedrag en hoe we dat gedrag van anderen (in het openbaar) beoordelen.

Wij zijn benieuwd of die discrepantie er inderdaad is, hoe groot die is en waar die precies uit bestaat. Onder de vlag Publiek Geheim proberen we dit op verschillende manieren onderzoeken, in samenwerking met kenniscentrum Rutgers, onderzoeksbureau Ipsos en theatergezelschap mugmetdegoudentand.

Gesprekskandidaten

Als onderdeel van dat onderzoek zijn we op zoek naar mensen die anoniem openhartig willen vertellen over hun beleving van seks en hoe het internet in al zijn facetten daar een rol in is gaan spelen. Of pornokanalen als Pornhub en Xtube bijvoorbeeld een factor zijn, of Skype of Facetime worden gebruikt voor cyberseks, hoe vaak seksueel getint beeldmateriaal wordt verstuurd naar potentiële sekspartners en in welke mate datingsites als Tinder, Grindr en Growlr worden gebruikt. We willen graag weten hoe, en in welke mate, soortgelijke apps en hulpmiddelen een vast onderdeel zijn geworden van het moderne seksuele leven. En wat vertellen mensen daarover binnen een relatie, aan vrienden of online?

De gesprekken zullen resulteren in een reeks (anonieme) interviews in de Volkskrant.

Daarnaast zullen we een landelijke enquête uitzetten rond het oordeel van Nederlanders over publiek geworden seksueel materiaal en over hun eigen online seksgedrag.

Daarna volgt een voorstelling van mugmetdegoudentand die de enquêteresultaten op een speelse maar serieuze wijze presenteert in theater Bellevue in Amsterdam.

Omdat seks vaak nog steeds een giechelig of ongemakkelijk onderwerp is, is het traditioneel lastig om daar een eerlijk beeld van te krijgen; in dat licht wordt het extra op prijs gesteld als u zich aanmeldt. Voor de interviews zijn we op zoek naar mensen in diverse leeftijdscategorieën en van alle seksuele oriëntaties, om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen.

Vragen en reacties kunnen naar ­publiekgeheim@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden