Oprichter Superclub vast wegens fraude

Maurits de Prins schokte de wereld door de zeepbel Superclub in het gezicht van Philips uiteen te doen spatten. De patatbakker claimde vervolgens drie miljard dollar van datzelfde Philips, en kreeg ettelijke miljoenen los....

PETER DE GRAF

MAURITS DE PRINS, ooit uitbater van Frituur 't Bareeltje maar vooral bekend als oprichter van videoketen Superclub en kwelgeest van Philips, zit in de cel. Hij is maandagavond gearresteerd op beschuldiging van oplichting en valsheid in geschrifte.

Het parket in Hasselt meent dat de voormalige topman van Superclub het overheidsbedrijf Kempense Steenkolenmijnen voor 75 miljoen gulden heeft opgelicht. Eind 1989 verkocht hij negenhonderdduizend aandelen van de videoketen aan de KS. Aan die opmerkelijke transactie verbond De Prins de garantie dat hij de aandelen zou terugkopen voor hetzelfde bedrag indien de koers onder dat niveau zou dalen.

Enkele maanden later was het zover. Na een kritisch rapport van KPMG over de financiële luchtbel van Superclub, klapte de koers in elkaar. Grootaandeelhouder Philips probeerde nog te redden wat er te redden was, nam in 1991 zelfs alle aandelen van de videoketen over, maar Superclub bleek een groot fiasco. Onlangs maakte Philips bekend dat de videoketen per 1 april wordt opgedoekt.

KS dacht destijds safe te zitten met de terugkoopgarantie van De Prins, maar kwam van een koude kermis thuis. De Prins verklaarde geen rooie cent meer te bezitten. 'Ik ben diep onder nul gegaan', verklaarde hij ruim een jaar geleden nog.

De onttroonde videokoning spande zelfs een rechtszaak aan tegen Philips, die hij beschuldigde van fraude, bedrog, samenzwering en misbruik van vertrouwen bij de overname van Superclub. Volgens een toenmalige vriend en bestuurder van Super Club had Philips De Prins 'onbarmhartig en met lege zakken buitengeschopt'.

De schadeclaim die De Prins bij de rechtbank in Dallas indiende, loog er niet om: bijna drie miljard dollar. Daarna eiste hij dat de rechter Philips ook nog een boete zou opleggen van 8,7 miljard dollar. Vier maanden geleden bleek de miljardenclaim tot ieders verrassing minder absurd dan gedacht. Want Philips besloot de rechtszaak af te kopen en trof een 'minnelijke schikking' met De Prins. Het schikkingsbedrag werd geheim gehouden, maar moet ettelijke miljoenen hebben bedragen.

Ook anderszins bleek De Prins niet zo 'onvermogend' te zijn als hij zelf beweerde. Toen zijn videoketen uiteenspatte, bouwde hij in het diepste geheim een imperium op in de Verenigde Staten. Via de holding Pyramid Invest nam hij belangen in verschillende vastgoedprojecten.

De timing van zijn Amerikaanse avontuur is opvallend. Net nadat hij 75 miljoen gulden van de KS had opgestreken, begon De Prins te investeren in de VS. Het parket in Hasselt vermoedt dat de voormalige Superclub-topman niet alleen de KS-miljoenen, maar ook ander geld van de videoketen verduisterde en doorsluisde naar Amerika.

Het zakelijk imperium van De Prins bestaat uit een wirwar van vennootschappen aan weerskanten van de oceaan. Het wordt beschouwd als een ideaal netwerk om geld in een carrousel rond te laten gaan, zodat herkomst en bestemming vrijwel niet meer te traceren zijn.

De Prins was een meester in gladde praatjes en het aantrekken van 'investeringsgeld'. Vooral de transactie met de KS bleef destijds niet onopgemerkt. Menigeen vroeg zich af wat het overheidsbedrijf KS, dat zich ten doel stelde om het Limburgse mijnengebied te ontwikkelen, met een belang in Superclub moest.

Maar KS-manager Thyl Gheyselinck maakte destijds deel uit van het uitgebreide old boys-netwerk van De Prins. Hij was zeer onder de indruk van de 'visionaire' zakenman, die beloofde Superclub naar de Fortune 500 te loodsen. Die bewondering voor De Prins deelde hij destijds met andere gerenommeerde zakenlieden en politici, onder wie bestuursvoorzitter Urbain Devoldere van Philips-België.

Bovendien had De Prins wilde plannen met de oude mijnstreek in Limburg. Hij zou op het terrein een filmstudio bouwen. Maar ook die belofte kwam de voormalige frietbakker niet na.

Peter de Graaf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden