Oprichter Atari gaat met Hilversumse spelletjesmaker in zee

Als de geestelijk vader van de gamesindustrie had Nolan K. Bushnell overal aan de slag kunnen gaan. De Amerikaanse pionier heeft evenwel voor zijn nieuwste avontuur een opmerkelijke keuze gemaakt: Spil Games in Hilversum, ontwikkelaar en distributeur van honderden onlinespelletjes en mobiele games. Bushnell gaat drie games voor ze maken. Het eerste moet begin volgend jaar verschijnen.

Peter van Ammelrooy
Zoomumba, een spel van Spil Games. Beeld
Zoomumba, een spel van Spil Games.Beeld

Spil Games maakte donderdag de samenwerking bekend. Het afgelopen half jaar kwam de 73-jarige Bushnell al een paar keer over de vloer bij het Hilversumse bedrijf. Bushnell zal af en toe naar Nederland komen, maar hij gaat de ontwikkeling en uitvoering van de drie projecten toch vooral via internet begeleiden. Hoe de games eruit gaan zien, wil Spil Games niet zeggen. De nadruk komt te liggen op innovatie, zegt het bedrijf.

'Toen ik op zoek ging naar een partner om mee samen te werken, kwam Spil Games er als beste uit. Zij hebben de juiste en unieke combinatie van technische vooruitstrevendheid, creatieve vaardigheden en kennis van distributiekanalen', aldus Bushnell.

Bushnell. Beeld
Bushnell.Beeld

Turbulente jaren

Voor de hand ligt die keuze niet. Spil Games heeft twee turbulente jaren achter de rug. Het was ooit Nederlandse grootste gameswerkgever, met op zijn hoogtepunt 350 arbeidsplaatsen. In 2013 onderging het bedrijf een grote reorganisatie waarbij de focus van kleine, korte onlinespelletjes verschoof naar games voor mobiele telefoons. Er gingen negentig banen verloren. Het bedrijf zegt nu in de top-30 te staan van grootste gamesuitgevers voor Android, de software van Google voor smartphones, en in top-90 van aanbieders van titels voor de iPhone en iPad van Apple.

Nolan Bushnell verwierf in 1972 faam als de oprichter van Atari, het Amerikaanse bedrijf achter games als Pong en Breakout en volgens geschiedschrijvers het startpunt van gamesindustrie. Zijn naam is verbonden aan een hele rits bedrijven, waaronder twee Amerikaanse restaurantketens.

In 2013 zei Bushnell nog dat hij geen brood zag in het ontwikkelen van games voor smartphones en tablets. 'Wil je een van de 300 duizend titels zijn? Ik maak liever een van de honderd apps voor Google Glass.' Google staakte begin 2015 de productie van zijn internetbril.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden