TV-RECENSIEEmma Curvers

Oprahs diepte-interview met Meghan en Harry bleef zotmakend oppervlakkig

null Beeld

Meghan overwoog zelfdoding, er waren zorgen om de kleur van baby Archie en Harry had hommeles met de kroonprins. Er werden wat bommetjes op Buckingham gedropt bij Oprah, maar de muren van the firm bleven overeind.

Emma Curvers

Het internet verbindt alles en iedereen, behalve als je als toegewijde tv-verslaggever op zondagnacht zoekt naar hét celebrity-interview van het jaar. Om 2 uur ’s nachts werd Oprahs interview met Har en Meg uitgezonden op CBS, dus ging ik in mijn feestelijkste pyjama op een queeste die voerde van VPN-verbindingen en riskante creditcardbetalingen naar duistere html-hoekjes met Word Art-logo’s.

In naam der journalistiek is uiteindelijk mijn geliefde uit bed gesleurd, die morrend Harry en Meghan op een krukkige stream tevoorschijn haalde – perfect, hoewel er af en toe flarden van een realityshow over een dierenambulance doorheen piepten.

En, was het zo onthullend als al die teasers ons al weken wilden doen geloven? Spraken de gevluchte royals ‘hun truth’, zoals Oprah zou zeggen? Nou, net niet helemaal. In het eerste uur, waarin Oprah alleen Meghan sprak, onthulde Meghan, die biraciaal is, dat ‘leden van de familie’ zich ‘zorgen maakten’ om de huidskleur van haar baby Archie. Walgelijk, maar wie nou precies wat vroeg en waarom, hield ze in het midden.

Dat bleek een thema in de rest van het gesprek: the firm, zoals ook Meghan het Britse koninklijk huis noemt, bleef in alles de amorfe, meedogenloze firm.

En Oprah bleef Oprah. In het boeiendste deel van het twee uur durende gesprek vertelde Meghan dat ze het gif van de snoeiharde Britse tabloids bijna niet had overleefd. ‘Ik wilde gewoon niet meer leven.’ Ze had voor hulp bij ‘een senior persoon’ aangeklopt, maar die deur zat potdicht. ‘Wow’, zei Oprah. Wilde ze zichzelf iets aandoen, vroeg Oprah. Ja, zei Meghan. Dus ze stond op het punt zelfdoding te begaan? Ja, zei Meghan. Dus ze wilde sterven? Ja-ha. Even dacht ik dat ik aan het ijlen was op dit late uur, maar in dit kwetsbare een-tweetje leek het Oprah opportuun om de documentaire over mentale gezondheid te pluggen die ze met Harry maakte voor Apple Plus – kijken, mensen!

Harry en Meghan bij Oprah. Beeld
Harry en Meghan bij Oprah.

Hoewel Oprah invoelend was als altijd, op het glijerige af, waren er meer momenten waarop ze vragen liet doodlopen. Toen Harry zich bij het gesprek voegde en vertelde dat hij zich opgesloten had gevoeld als royal, kon Oprah daar niet bij. Was het dan geen sprookje, opgroeien als prins?

Oprah probeerde naar de rol van het koningshuis in Megxit te sturen, terwijl Harry naar de terreur van de racistische roddelbladen wilde. En die ‘onwaarheden’ die the firm volgens Meghan over hen zou verspreiden? Namen, rugnummers? Nee, door naar het achtste reclameblok. Het gesprek bleef verrassend onspecifiek, voor een interview dat wordt uitgesmeerd over twee uur.

Een kleine onthulling van Harry nog: vader Charles nam de telefoon op enig moment niet meer op toen zij de voorwaarden van hun vertrek bespraken. Wat er precies speelde, bleef in het midden. En William, had Harry nog contact met zijn broer? Spannend.

Helaas werd mijn stream op het moment suprême onderbroken door de dierenambulanceshow, maar ik zie nu dat Harry heeft gezegd dat ze ‘ruimte’ tussen hen laten. Hij was teleurgesteld geraakt toen Meghan het zo zwaar had: ‘Niemand in mijn familie heeft iets gezegd in die twee jaar. Dat doet pijn.’ Nee, wie de vraag over baby Archie’s huidskleur had gesteld, wilde Harry niet zeggen. Toen Oprah informeerde naar het omslagpunt voor het stel, begon Harry over hun eerste royal tour naar Australië die ‘herinneringen’ opriep aan... Diana. Interessant, maar Oprah begon over The Crown. Ze rondde elk blokje af met ‘wow’, een strikje en een buiging.

Zo voedt het interview precies de roddel en speculatie die de voormalige royals zozeer verafschuwen, maar waar ze kennelijk ook geen afstand van kunnen nemen. Het gesprek maakt van the firm een nog onmenselijker front dan het al was, en van Harry en Meghan twee steenrijke vluchtelingen, die nu het liefst met de hond op het strand van Santa Barbara ravotten en fietsen met de kinderen.

Het einde was het ergst. Had Meghan Harry ook gered, vroeg Oprah. Ja, nu kon hij natuurlijk geen nee zeggen. Túúrlijk had zij hem gered. Meghan voegde nog netjes toe dat hij haar óók had gered. Toen kwam Oprah de lieve petemoei om het verhaaltje af te ronden. Had het sprookje een happy end? Ja hoor, Oprah.

Oprahs interview met Harry en Meghan wordt dinsdag 9 maart om 20:30 uur in Nederland uitgezonden op Net5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden