Picsfloortje smit

Opnieuw wordt Britney Spears in een frame geduwd

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - JULY 22:  Britney Spears attends Sony Pictures'
HOLLYWOOD, CALIFORNIA - JULY 22: Britney Spears attends Sony Pictures' "Once Upon A Time...In Hollywood" Los Angeles Premiere on July 22, 2019 in Hollywood, California. (Photo by Jon Kopaloff/FilmMagic)Beeld FilmMagic

Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.

De hele wereld leek er verontwaardigd over, afgelopen februari. Wat de Nederlandse presentator Ivo Niehe Britney Spears had gevraagd in 1999 kon écht niet. In zijn programma benoemde hij eerst dat het popidool niet graag over haar borsten praat – welke 17-jarige wél, Ivo? – om vervolgens te informeren naar, uiteraard, haar borsten. Spears voelde zich zichtbaar ongemakkelijk.

Het fragment was weer actueel door de veelbesproken documentaire Framing Britney Spears, van The New York Times. Een film die, volgens Robert van Gijssel in deze krant, ‘eigenlijk niets nieuws vertelt, en tóch valt je mond weer open’. Wat vonden we eigenlijk allemaal normaal in haar hoogtijdagen? Presentatoren die stelden dat ze doodgeschoten moest worden omdat ze haar vriendje had bedrogen? Dat ze, piepjong nog, door iedereen werd geseksualiseerd? Toen het misging, was het smullen geblazen – ‘haar lijdensweg werd een verdienmodel’.

Zo pijnlijk achteraf. De zangeres kreeg wereldwijd liefdesbetuigingen. ‘Het moet hebben gevoeld als een warme douche, een ruimhartig eerherstel’, gokte Van Gijssel, net als iedereen.

Maar het tegendeel was waar, aldus Spears zelf. Ze had ‘twee weken gehuild’, nadat ze fragmenten van de documentaire had gezien. Ze schaamde zich voor de manier waarop ze werd neergezet. Dat liet ze een maand geleden weten via Instagram, de enige plek waar ze tegenwoordig haar stem laat horen.

Framing Britney is een van de vier documentaires die dit jaar over de zangeres verschijnen. Geen toeval: de tijd blijkt rijp om eens onder de loep te nemen hoe beroemde vrouwen jarenlang in schandalige hokjes werden geduwd, zonder dat ze daar zelf controle over hadden. Monica Lewinsky bijvoorbeeld, die het frame van sletterige stagiaire wist te doorbreken. Of Paris Hilton, die in een documentaire helemaal geen leeghoofdige idioot bleek. En Spears, uiteraard.

Met één verschil: die laatste werkt zelf niet actief mee aan haar eerherstel. Sterker nog: ze zit er helemaal niet op te wachten. Na de documentaire die de BBC over haar maakte, volgde een nieuwe Instagram-post. ‘Waarom alleen de meest negatieve en traumatiserende momenten van mijn leven tot in de eeuwigheid belichten?’, schreef ze. Hypocriet noemde ze de makers, en ze heeft helemaal gelijk. Welke goede intenties je ook hebt: Britney tegen haar zin in een frame duwen is wat die makers bekritiseren, terwijl ze feitelijk hetzelfde doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden