Recensie Boeken

Opnieuw gaat het verhaal op de loop met Amélie Nothomb

Amélie Nothomb: Het doorboorde hart

Uit het Frans vertaald door Marijke Arijs.

Xander; 143 pagina’s; € 19,99.

De nieuwe roman van Amélie Nothomb, Het doorboorde hart, begint een beetje voorspelbaar met Marie, een wonderschoon meisje dat alleen gelukkig is als anderen jaloers op haar zijn. Wanneer ze per ongeluk in verwachting raakt en moet trouwen – het is 1971 – heeft ze het gevoel dat haar leven voorbij is. De schok is groot als haar baby nóg mooier blijkt dan zij zelf is. Dat kan Marie niet verkroppen; ze heeft direct een hekel aan ‘het wurm’. Ze laat haar dagen alleen liggen. Gelukkig heeft Diane, zoals het wurm heet, lieve grootouders die haar alle affectie geven die een baby nodig heeft. ‘Bij haar [oma] waren de uren van niet-zijn verleden tijd.’

Zoals meestal bij Nothomb is ook dit kind erg voorlijk en verstandiger dan de volwassenen om haar heen. Ze analyseert het gedrag van haar moeder en weet op die manier een modus vivendi te creëren. 

In Het doorboorde hart komen we bekende Nothomb-motieven tegen: God in de verschijning van een ei, schoonheid versus lelijkheid, de obsessie met magerte en intense meisjesvriendschappen die soms giftig blijken te zijn. Aan zo’n vriendschap, met een van haar docenten op de universiteit, gaat Diane bijna onderdoor. De docent Olivia is bij nader inzien meer een vampier die haar leegzuigt. Bij haar thuis ontmoet Diane haar dochtertje, Mariel, dat er nóg erger aan toe is dan zijzelf ooit is geweest. Diane ontfermt zich over Mariel zoals destijds haar grootmoeder zich over haar ontfermde. Dit spiegeleffect is wat vergezocht, en eigenlijk is de hele tweede helft van de roman te vol en rommelig. Het is of het verhaal met de tomeloze schrijfster aan de haal is gegaan –  en ook dat is kenmerkend voor Nothomb.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.