Opnieuw bewijst NUHR de meerwaarde van groepscabaret: sterk spel over de hele linie in Alle 30 NUHR

Vol energie en dynamiek laat theatergroep NUHR hun negentien voorstellingen samensmelten in één flitsende best-of-show. De vier mannen halen nog steeds het beste in elkaar naar boven.

Joris Henquet
null Beeld Joris van Bennekom
Beeld Joris van Bennekom

In dertig jaar maakten ze samen negentien voorstellingen, en uit al deze voorstellingen zal vanavond een scène of liedje voorbijkomen. Met die indrukwekkende mededeling openen cabaretiers Joep van Deudekom, Peter Heerschop, Viggo Waas en Eddie B. Wahr de best-of-voorstelling van hun formatie Niet Uit Het Raam, kortweg NUHR. Indrukwekkend is ook de flitsende, meer dan twee uur durende show die volgt: in een mooi afgewogen selectie gaan we van liedjes als De maagd van Orléans naar de hilarische scène waarin een man (Van Deudekom) zijn vrouw (Heerschop) leert hoe zij hun safariverhaal over een olifant moet vertellen aan een bevriend stel.

In de spaarzame stukjes uitleg tussendoor memoreert Heerschop onder meer een vroege recensie uit Het Parool, geschreven door ene Matthijs van Nieuwkerk, die een optreden van NUHR als 'louter kolder' omschreef. Het oeuvre overziend zit er inderdaad veel kolder tussen, maar door de jaren heen werd deze groep steeds meer specialist in het vatten van de tijdgeest. Veel van die sketches blijven ook nu nog overeind, zoals die over het restaurant waar je eerst door de beveiliging moet voordat je kunt eten.

Verder zijn er terugkerende elementen zoals de onderwijsscènes, sketches over man-vrouwverhoudingen en het vakkundig afzeiken van de sympathieke muzikant Eddie.

Wat bovenal opvalt, is dat het allemaal zo strak wordt uitgevoerd, met sterk spel over de hele linie en zorgvuldig gebruik van decorstukken, licht en muziek. Opnieuw bewijst NUHR de meerwaarde van groepscabaret: je treft er zoveel meer energie en dynamiek dan bij een solist. Deze vier mannen halen het beste in elkaar naar boven.

Alle 30 NUHR

Cabaret

****

Door Niet Uit Het Raam. Tekst, spel en muziek: Joep van Deudekom, Peter Heerschop, Viggo Waas en Eddie B. Wahr. Regie: Genio de Groot. 13/1, Stadsschouwburg Haarlem. Tournee t/m 24/3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden