Nieuws

Opnieuw Annie M.G. Schmidtprijs voor Yentl en de Boer

Het muzikale cabaretduo Yentl en de Boer heeft de Annie M.G. Schmidtprijs 2020 gewonnen voor het lied Het is begonnen. Dat is maandagavond bekendgemaakt in Kunststof op NPO Radio 1. Het is de tweede keer dat Yentl Schieman en Christine de Boer de onderscheiding voor het beste theaterlied krijgen. In 2015 wonnen zij met Ik heb een man gekend.

Joris Henquet
Chistine de Boer (links) en Yentl Schieman. Beeld Frank Ruiter
Chistine de Boer (links) en Yentl Schieman.Beeld Frank Ruiter

Met Het is begonnen scharen Yentl en de Boer zich nadrukkelijk in de traditie van schrijver Annie M.G. Schmidt, naar wie de liedprijs is vernoemd. Hun lied is een direct antwoord op Het is over, de klassieker van Schmidt (tekst) en Harry Bannink (muziek) uit de musical Heerlijk duurt het langst (1965). Het is begonnen werd in opdracht geschreven voor de Avond van de Kleinkunst 2019, waarin Jenny Arean eerst het origineel zong en Yentl en de Boer aansluitend hun vervolg brachten. In 2020 gaven Yentl en de Boer het lied een plaats in hun voorstelling De kampvuursessies.

Waar Het is over gaat over een oudere vrouw die ziet hoe haar man er met een jongere vrouw vandoor gaat, is Het is begonnen verteld vanuit het perspectief van de jongere vrouw. Yentl en de Boer verwerkten veel toespelingen op de oorspronkelijke tekst in hun lied. De jury onder leiding van cabarethistoricus Jacques Klöters schrijft in zijn rapport: ‘Een lied dat muzikaal uitzonderlijk mooi is, goed in elkaar zit, een briljant uitgangspunt heeft. Het is in opdracht geschreven, het wilde een antwoord zijn op een bekend lied en het werd een klein kunstwerk.’

De winnaars van de Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur, ontvangen een bronzen büste van Annie M.G. Schmidt en een geldbedrag van 3.500 euro. De prijs werd voor de 29ste keer uitgereikt.

Zes genomineerde liedjes
Dit waren de zes genomineerden voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2020

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden