Opmerkelijke prijsverdeling na tegenvallende editie cabaretfestival Cameretten

De prijsuitreiking was het toch nog spannende slot van een tegenvallende editie van het prestigieuze cabaretfestival Cameretten. Met een opmerkelijke prijsverdeling.

De winnaars van de juryprijs: Victoria Osborn (links) en Lize van Olden van duo Oldenosborn. Beeld Jaap Reedijk

Een opmerkelijke verdeling van de prijzen op het cabaretfestival Cameretten zaterdagavond: de felbegeerde juryprijs ging naar het damesduo Oldenosborn, de publieksprijs én de persoonlijkheidsprijs werden uitgereikt aan soliste Kiki Schippers. Terwijl de vrouwen beurtelings in euforische staat over het podium van het Nieuwe Luxor Theater sprongen, bleef de enige mannelijke finalist, de stand-up comedian Emiel van der Logt, achter met lege handen.

De prijsuitreiking was het toch nog spannende slot van een tegenvallende editie van Nederlands grootste cabaretfestival. De dames van Oldenosborn en Kiki Schippers vielen weliswaar in de prijzen, maar hadden allebei duidelijk hun plus- en minpunten. Niettemin sprak voorzitter Marcel Haug in het jurystatement van een 'plezierige en gevarieerde' 49ste editie van Cameretten, al liet hij ook weten dat de voorstellingen dit jaar 'niet altijd even eigen waren: soms omdat er een duidelijke inspiratiebron aan ten grondslag lag en soms omdat de vorm nog niet was uitgekristalliseerd.'

Niet bijster origineel

De door comedian Murth Mossel gepresenteerde finale werd geopend door Lize van Olden en Victoria Osborn, beiden begin 30. In hun voorstelling OLDENOSBORN #1 probeerden zij in fysiek uitbundige sketches iets te zeggen over hun 'generatie Y'. Dat ging aanvankelijk gepaard met enorm afgezaagde ideetjes (verwende kakmeisjes die kibbelen over glutenvrije muffins), maar interessanter werd het toen hun onderlinge verhouding op pijnlijke wijze werd uitgespeeld: Lize heeft al een man en een kind, terwijl single Victoria haar toevlucht zoekt in steeds weer een nieuwe hobby.

De 26-jarige Kiki Schippers, afkomstig van de Koningstheateracademie in Den Bosch, opende haar show Hard Hoofd met de mededeling dat ze vlak voor de zomer is gedumpt door haar vriend. Dat persoonlijke leed zingt ze vervolgens van zich af in gevoelige liedjes en korte verhalen vol harde grappen over de vrouw die haar geliefde afpakte. Hoewel Schippers een mooie, kraakheldere zangstem heeft, kiest ze op het humorvlak te vaak de makkelijke opties: klef op schoot gaan zitten bij een aantrekkelijke man uit het publiek, of een Katinka Polderman-achtige meezinger over een klodder zaad op de muur - bijster origineel is het allemaal niet.

De derde finalist, Emiel van der Logt uit Roosendaal, kwam in zijn voorstelling Antimaterie niet veel verder dan wat stand-up comedy voor beginners: veel matige grappen in de huiselijke sfeer, voornamelijk over het vader zijn van alleen maar dochters en een vrouw met koopziekte.

Dat na de pauze het hilarische gastoptreden van de muzikale impro-cabaretgroep Op Sterk Water met tien minuten verlengd moest worden, gaf al aan dat de jury tot op het laatst gesteggeld moet hebben over de winnaar. Uiteindelijk kwam daar een begrijpelijk compromis uit voort: de juryprijs voor Oldenosborn en Kiki Schippers de persoonlijkheidsprijs, een incidentele prijs die in 2011 voor het laatst werd weggegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.