Oplagen VN en Elsevier dalen

Het gaat slecht met Vrij Nederland. Deze week maakte Het Oplage Instituut (HOI) de cijfers bekend over het derde kwartaal van 1999....

Van onze verslaggeefster

Ook Elsevier vertoont volgens de HOI-cijfers een daling: met een oplage van 117.740 exemplaren scoort het weekblad ruim 5 procent lager dan vorig jaar. HP/De Tijd laat een lichte groei zien.

Volgens adjunct-uitgever T. van Herwaarden van Elsevier geven de cijfers van het HOI geen juist beeld van de oplage-ontwikkeling. 'Elsevier gaat de laatste vijf, zes jaar juist als een tierelier. Wij hebben inmiddels inzicht in de cijfers over het vierde kwartaal van 1999 en die zijn spectaculair hoger dan die van vorig jaar.'

De afkalving bij de opiniebladen - ook De Groene Amsterdammer daalde licht - heeft volgens Van Herwaarden niets te maken met de introductie, in september 1999, van de magazines bij de Volkskrant en het Algemeen Dagblad.

'Integendeel, zou ik zeggen. Wij zijn in 1998 begonnen met de introductie van onze specials, waarvan we er in 1999 zes hebben uitgegeven die het allemaal uitstekend deden.

'Voor het komende jaar staan er acht gepland. Het verschil in cijfers heeft eerder te maken met het lagere aantal proefabonnementen dat wij in het derde kwartaal van 1999 hadden uitgezet in vergelijking tot 1998. En dat hangt weer samen met de wervingscampagne, die we voor het vierde kwartaal bewaarden. Bij Vrij Nederland is volgens mij iets soortgelijks aan de hand.'

Hoofdredacteur Oscar Garschagen van Vrij Nederland wilde gisteren niet reageren op de nieuwe HOI-cijfers. Uitgever Lize Alink was niet voor commentaar bereikbaar.

Bij de vrouwenbladen daalden Kinderen, Tip Culinair en Nouveau het sterkst, terwijl Beau Monde en Elegance stegen. De sterkste stijger onder de gezinsbladen is Plus, een maandblad voor 50-plussers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden