Oplage meeste kranten en bladen verder gedaald

Weekblad Groene Amsterdammer en dagblad Nrc.next groeien wel...

AMSTERDAM Voor het gros van de dag- en weekbladen was het derde kwartaal van vorig jaar wederom negatief, maar bij De Groene Amsterdammer kan de vlag uit. Het weekblad zag de oplage, al tijden schommelend rond de 13 duizend exemplaren, met ruim eenvijfde stijgen ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

Die groei naar meer dan 16 duizend lezers is volgens uitgever Teun Gautier geen toeval. ‘Onder de nieuwe hoofdredacteur Xandra Schutte zijn we wat glossier geworden. Dat is goed voor de losse verkoop, die met bijna de helft steeg tot tweeduizend stuks. En we zijn dat communistische, linksistische imago kwijt. We maken gewoon een heel goed blad. En dat zeggen we ook, want die traditionele bescheidenheid als klein opinieblad zijn we ook kwijt.’

Bij Vrij Nederland bleef de oplage in het derde kwartaal van vorig jaar stabiel op 44 duizend, maar de andere weekbladen moesten terug, en soms fors. Zo zakte HP/de Tijd ten opzichte van het derde kwartaal van 2008 met tienduizend stuks tot 28 duizend, moest Revu terug van 77 duizend naar 52 duizend exemplaren en daalde het tot voor kort zeer succesvolle Elsevier verder, met negenduizend exemplaren tot 126 duizend.

Ook bij de betaalde kranten ging de oplagedaling door: in het derde kwartaal werden er in totaal – inclusief gratis proefabonnementen – bijna 3,5 miljoen verspreid. Dat is 2,9 procent minder dan een jaar eerder. Die daling treft vooral de grootste kranten: De Telegraaf, het AD, de Volkskrant en NRC Handelsblad. Nrc.next steeg wel, met bijna 5 procent. Bij Trouw, Het Parool en het Financieele Dagblad bleef het aantal exemplaren stabiel, of konden zelfs kleine plussen worden genoteerd.

Volgens de krantenuitgevers blijkt uit gegevens over het bereik dat nog steeds zeven van de tien Nederlanders van 13 jaar en ouder – ruim negen miljoen – dagelijks een krant zien, ondanks de oplagedaling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden