Opheffen van ongelijkheid

Bezit hij werkelijk vijftig miljard dollar, waardoor het tijdschrift Forbes hem terecht als rijkste wereldburger afschildert? En dat al vele jaren....

Of bezit Bill Gates precies 53,136416 miljard dollar, zoals de online Bill Gates Personal Wealth Check vrijdagmiddag om 12.00 uur precies aangaf?

Feitelijk doet het er niet eens toe. Een deel van zijn vermogen zit in Microsoft, waarvan de oprichter nog ruim 9,55 procent bezit, een ander deel zit in roerende en onroerende goederen als een huis, wat auto’s, schilderijen en de aantekeningen van Leonardo Da Vinci. Opmaken zal niet meevallen.

Weggeven is een manier. In 1999 stak Gates vijf miljard dollar in de Bill and Melinda Gates Foundation. Een jaar laten lieten de naamgevers diverse fondsen gericht op analfabetisme, medisch onderzoek en armoede fuseren tot een potje dat, aangevuld met legaten en giften van anderen, is uitgegroeid tot 29 miljard dollar.

De komende jaren willen Bill en zijn vrouw Melinda zich inzetten voor dit fonds. Via liefdadigheid gaat hun rijkdom weer terug naar de wereld. ‘Ieder leven heeft gelijke waarde’, schrijft de stichting. ‘Wij werken aan het opheffen van ongelijkheid en aan het verbeteren van levens waar ook ter wereld.’

Met 29 miljard is het fonds de grootste liefdadigheidsorganisatie ter wereld. Bestuurd door onder meer Bills vader, William H. Gates, verstrekt de Foundation geld aan onder meer studiebeurzen in de VS, aidspreventie en de bestrijding van ziekten in de Derde Wereld. Bijna eenvijfde (86 miljoen dollar) van alle uitgaven die worden gedaan aan poliobestrijding zijn afkomstig van Gates.

Zo ging er in 2005 honderd miljoen dollar naar aidsbestrijding en 750 miljoen naar een instelling die vecht tegen besmettelijke ziekten. Om de status van goed doel te behouden voor de Amerikaanse belastingbetaler, moet jaarlijks meer dan een miljard dollar worden uitgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden