Ophef om Amerikaans toneelstuk waarin 'Trump wordt vermoord'

Donald Trump, pardon, Julius Caesar die wordt vermoord in Central Park. Over het randje? Public Theater komt met controversiële Shakespearebewerking.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Julius Caesar door het Public Theater, met Caesar als Trump. Beeld ap
Julius Caesar door het Public Theater, met Caesar als Trump.Beeld ap

'Ook jij, Brutus?' Het beroemde citaat uit de tragedie Julius Caesar van William Shakespeare: een stervende Caesar richt zich tot zijn beschermeling Brutus als die samen met 22 anderen de Romeinse dictator heeft neergestoken. De bloederige toneelscène is nu onderwerp van verhit debat in rechtse Amerikaanse media als Fox News en Breitbart. Delta Airlines en Bank of America hebben zich teruggetrokken als sponsoren van het populaire New Yorkse theaterfestival Shakespeare in the Park.

De aanleiding? Julius Caesar heeft in de toneelbewerking van Shakespeares tragedie uit 1599 door het New Yorkse Public Theater wel erg veel weg van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij heeft een goudblond kapsel, draagt een donker pak, een te lange stropdas en een speld met de Amerikaanse vlag erop. Voor wie nog twijfelt: Caesars echtgenote Calpurnia wordt afgebeeld als een beeldschone vrouw in designeroutfits met een Slavisch accent - first lady en voormalig model Melania Trump is afkomstig uit Slovenië.

Komt nog bij dat de moord op Caesar langdurig, realistisch en bloederig is, uitgevoerd door een gewelddadige groep minderheden en vrouwen. Laten dat nou juist de groepen zijn die Trump de afgelopen jaren tegen zich in het harnas heeft gejaagd.

De parallellen met Trump leidden al tot verontwaardigde reacties van toeschouwers. Een presidentiële moord uitbeelden, midden in het New Yorkse Central Park, dat gaat veel Amerikanen te ver. Helemaal gezien de geschiedenis. De Amerikaanse presidenten Abraham Lincoln, James A. Garfield, William McKinley en John F. Kennedy werden doodgeschoten en Theodore Roosevelt en Ronald Reagan overleefden een aanslag ternauwernood.

Waarschuwing

Fox News en Breitbart hekelden 'de gewelddadige retoriek' tegen Trump. Eerder al deden comedian Kathy Griffin en rapper Snoop Dogg stof opwaaien door openlijk de Amerikaanse president te 'vermoorden'. Griffin deelde op Twitter een foto van een bebloede en onthoofde Trump, terwijl Snoop Dogg in de clip van zijn nummer Lavender schiet op een clown die Trump moet voorstellen.

Directeur Oskar Eustis heeft de productie van het Public Theater intussen verdedigd door te stellen dat geenszins de moord op Julius Caesar of andere politieke figuren wordt goedgekeurd. Volgens Eustis laat het toneelstuk zien 'hoe kwetsbaar democratie kan zijn' en is het 'een waarschuwing voor degenen die vechten voor democratie met ondemocratische middelen'.

Donald Trump Jr., de zoon van de Amerikaanse president, is echter niet overtuigd en vroeg zich op sociale media boos af: 'Wanneer wordt kunst politiek?' Het is een vraag die hij de komende tijd wellicht vaker zal moeten stellen. Zo komt documentairemaker Michael Moore deze zomer met een anti-Trumpshow op Broadway.

En binnenkort gaan nieuwe theaterproducties van George Orwells 1984 ('Alternatieve feiten') en Faust 3: The Turd Coming, or The Fart of the Deal, een satire over Trump door een stel clowns, ook in première.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden